Fitch atribuie Transelectrica un rating pe termen lung ''BBB'', cu perspectiva stabila

Data publicarii: 06-07-2017 | Economie

Fitch Ratings a atribuit pentru prima data transportatorului national de energie electrica Transelectrica ratingul pe termen lung ''BBB'', cu perspectiva stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Ratingul reflectă profilul solid de afaceri al companiei ca deținător și operator al rețelei de transmisie a electricității din România, se spune în comunicat.

Ratingul este sprijinit de reglementările țării privind transportul energiei electrice, actualul cadru legal fiind în vigoare până la mijlocul lui 2019.

Compania are planificate până în 2025 investiții de peste cinci miliarde de lei, iar profilul financiar al Transelectrica este în prezent solid deoarece aceasta avea lichidități nete la sfârșitul lui 2016, apreciază agenția de evaluare financiară.

Statul român (rating ''BBB minus'', cu perspectivă stabilă) deține o participație de 59% în Transelectrica. Aproximativ 18% din datoria Transelectrica este garantată de stat, dar aceste împrumuturi expiră în 2018 și 2020 și nu există intenția înlocuirii lor cu alte instrumente garantate, se precizează în comunicat.

În opinia agenției de evaluare financiară, ratingul Transelectrica pe termen lung este plafonat la ''BBB'', cu o treaptă peste cel al României (rating ''BBB minus'', cu perspectivă stabilă), datorită legăturilor companiei cu statul. Fitch estimează că o acțiune pozitivă de rating ar putea avea loc dacă profilul Transelectrica se îmbunătățește și ratingul suveran al României este revizuit în creștere.

Transelectrica administrează și operează sistemul electric de transport și asigură schimburile de electricitate între țările Europei Centrale și de Răsărit, ca membru al ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem pentru Energie Electrică).

Compania este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcționarea sistemului și a pieței, asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic National (SEN).

Sursa: Agerpress