Presedintele MES crede ca zona euro are nevoie de un buget comun pentru a ajuta tarile in criza

Data publicarii: 14-07-2017 | Economie

Zona euro ar trebui sa dispuna de o capacitate bugetara limitata pentru a putea veni in ajutorul statelor membre in cazul unor crize neasteptate, a declarat joi presedintele Mecanismului European de Stabilitate (MES), Klaus Regling, inaintea unei reuniuni a consiliului de ministrii franco-german, informeaza Reuters.

Întrebat de jurnaliștii de la Handelsblatt dacă Angela Merkel ar trebui să susțină propunerea președintelui francez Emmanuel Macron referitoare la înființarea unui ministru de Finanțe și a unui buget comun al zonei euro, Klaus Regling a precizat că nu vrea să îi dea lecții cancelarului german. "Dar cred că avem nevoie de o capacitate bugetară limitată în zona euro pentru a susține statele membre în cazul unei crize neașteptate", a declarat germanul Klaus Regling. Potrivit acestuia, un astfel de fond pentru perioade de criză ar trebui să fie echivalent cu 1-2% din Produsul Intern Brut al zonei euro, adică 100-200 miliarde de euro la momentul actual.

Comisia Europeană a sugerat de asemenea că zona euro ar putea fi nevoită să emită obligațiuni colective și să dispună de un buget comun pentru a întări integrarea europeană după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar în 2019. Pentru Klaus Regling, introducerea acestui tip de obligațiuni, botezate "European Safe Bonds" (ESB), ar fi un "uriaș pas înainte". "Grație acestor obligațiuni vom avea în Europa o piață care va fi la fel de mare și de lichidă precum cea pentru obligațiunile guvernamentale americane. Însă această idee nu va funcționa decât dacă vom pune laolaltă, cel puțin parțial, și datoriile guvernamentale din zona euro, și pentru acest lucru nu văd o posibilitate realistă în viitorul apropiat", a spus Regling.

De asemenea, președintele MES a susținut de asemenea o propunere formulată de ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble conform căreia Fondul Monetar Internațional să nu mai participe la viitoarele planuri de asistență din zona euro, adăugând chiar că nici participarea Băncii Centrale Europene nu mai este necesară.

Sursa: Agerpress