Isarescu: Trec in fiecare zi pe langa Universitate si cand o vad in ce hal este "schilodita" ma doare sufletul

Data publicarii: 19-07-2017 | Economie

Trebuie creat un curent de opinie care sa vizeze protejarea cladirilor emblematice din Romania, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, precizand ca trece in fiecare zi pe langa Universitate si cand o vede in ce hal este "schilodita" il doare sufletul.

"Domnul profesor Noica (profesor inginer Nicolae Șt. Noica — n.r.) nu are decât o singură șansă: să continue și să se bată, este deja o voce publică auzită, ascultată, temeinic pregătită să spună adevărul și dânsul nu are decât o singură șansă, să protejeze aceste clădiri de furia care ne-a cuprins în ultimii ani cu, să spunem așa, "schilodirea" lor prin graffiti, prin afișajul acesta necontrolat. Trec în fiecare zi pe lângă Universitate, și știu că profesorul Noica a scris despre faptul că această clădire așa cum o vedem acum a fost refăcută pe vremea lui Ferdinand, are și lucrări de pe vremea Regelui Ferdinand, și când o văd în ce hal arată, în ce hal este "schilodită" mă doare sufletul. Cred că dânsul poate să creeze acea opinie publică care să protejeze toate aceste monumente emblematice ale României și o spun în cunoștință de cauză", a spus Mugur Isărescu la dezbaterea asupra lucrării "Ion I.C. Brătianu, inginer constructor și om de stat".

Acesta a afirmat că BNR a refăcut clădiri emblematice, respectiv cele trei palate ale Băncii Naționale.

"Trebuie să vă spun că în fiecare noapte se plimbă o patrulă ca să nu vină unul cu mintea scurtă și să gândească că o pictează așa și îi distruge soclul, soclul de piatră. Nu putem să păzim toate clădirile frumoase ale Bucureștiului. Aici trebuie un curent de opinie care să oprească vandalizarea pur și simplu a Bucureștiului", a precizat Isărescu.

Guvernatorul BNR a menționat faptul a existat un plan pentru a reface monumentul Ion I. C. Brătianu din Piața Universității și că a fost considerat nefezabil din cauza metroului, iar apoi a fost avansată ideea de a fi amplasat în scuarul dinspre Palatul Ministerului Agriculturii, o altă "clădire superbă care ar trebui să fie refăcută".

"Așa cum noi am început și am reușit să refacem, cu toate că fusese topit, distrus în totalitate, pe vremea comunistă, grupul statuar al lui Carada, Eugen Carada, ctitorul Băncii Naționale și mentorul lui Ion I.C. Brătianu, ar fi foarte frumos dacă am reuși, apropo de centenar, și cred că Partidul Liberal, aici în primul rând prezent, se va gândi la acest act de reparație istorică. O carte este foarte importantă, dar nu este suficientă pentru a recaptura o parte din istoria noastră, istorie care s-a pierdut", a spus Isărescu.

De asemenea, guvernatorul BNR a mai afirmat că ar trebui făcute eforturi pentru refacerea vilei de la Florica, aflată în paragină, dar și a așezămintelor Brătianu din București.

"Noi suntem apropiați de familia Brătianu, noi cei de la Banca Națională, chiar dacă Partidul Liberal de astăzi poate nu ne crede, dar nu avem încotro. Ei au fondat Banca Națională. Eugen Carada a fost nu numai mâna dreaptă a lui Brătianu cel bătrân, lui Ion, a fost cel care l-a îngrijit, să spunem așa, pe Ionel, l-a ajutat în studii și la ajutat să ajungă liderul liberal și apoi făuritorul, alături de Ferdinand și de Regina Maria, făuritorul României Mari", a spus Isărescu.

Guvernatorul a adăugat că BNR este atașată de Ionel Brătianu pentru formularea acestuia când, întrebat fiind cu ce vine în politică, a răspuns: cu măsura.

"Cred că este un lucru foarte important care ne-a rămas de la Ionel Brătianu: să știm măsura. Mai ales într-o țară în care de multe ori cam sărim calul și nu știm să ținem măsura", a mai declarat Isărescu.

Banca Națională a României și Editura Vremea au organizat la sediul BNR o dezbatere asupra lucrării "Ion I.C. Brătianu, inginer constructor și om de stat", autor fiind profesor inginer Nicolae Șt. Noica.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: