Banca Sanpaolo va fi delistata din data de 2 ianuarie, ca urmare a fuziunii cu Intesa

Data publicarii: 28-12-2006
Banca italiana Intesa a anuntat, joi, ca Sanpaolo IMI va fi delistata de la Bursa de Valori din Milano in data de 2 ianuarie 2007, ca parte a conditiilor impuse de fuziunea celor doua banci, care va crea a sasea banca din Europa, cu o valoare de piata de 70 de miliarde de euro, scrie Reuters. "Actiunile Sanpaolo IMI vor fi scoase din listare inca din prima zi de tranzactionare dupa data de la care fuziunea devine efectiva", se precizeaza intr-un comunicat comun al Intesa si Sanpaolo.

Acest acord, care va crea a sasea cea mai mare banca europeana, va intra in vigoare in data de 1 ianuarie.

Actionarii bancilor italiene Intesa si Sanpaolo IMI au aprobat fuziunea la inceputul acestei luni. Aceasta se va face prin implicarea completa a actiunilor celor doua banci, in cadrul unuia dintre cele mai importante acorduri din domeniul bancar, cele doua banci operand in mai multe state europene.

In cadrul sectorului bancar italian, care, sustin analistii, aduce profituri mari si are un important potential de crestere, a avut loc o serie de fuziuni, dupa ce banca olandeza ABN AMRO si cea franceza BNP Paribas au reusit sa preia doua mari banci italiene, in cursul acestui an. Investitorul spaniol Santander, care a respins oferta de preluare a Intesa, dupa o intalnire a consiliului de actionari din octombrie, a participat la reuniunea Intesa-Sanpaolo IMI, insa nu a luat parte in procesul de votare.

"Fuziunea cu Sanpaolo va duce la economisiri enorme de costuri si ii va aduce bancii (Intesa) un surplus de capital de cateva miliarde", a declarat un analist.

Intesa, a doua banca italiana, dupa valoarea de piata, a oferit 3,113 actiuni ale sale pentru fiecare actiune a Sanpaolo, care este a treia banca de imprumut a Italiei. Santander, al doilea dintre actionarii Sanpaolo, cu 8,4% din actiuni, a anuntat ca raportul actiunilor a subevaluat Sanpaolo, insa reprezentantii bancii au decis sa nu se opuna planului de fuziune.

Directorul executiv al Intesa, Corrado Passera, va conduce noul gigant bancar, care va avea o cota de piata de 17% in Italia si sase milioane de clienti in zece state din centrul si estul Europei.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: