Actionarii Ardaf au acoperit aproape 60% din majorarea de capital a companiei

Data publicarii: 28-12-2006
Actionarii societatii de asigurari Ardaf au subscris, pana miercuri, actiuni in valoare de 59,36 milioane lei (17,66 milioane euro) la majorarea de capital de 100 milioane lei decisa pentru redresarea financiara a societatii, potrivit paginii de internet a Ardaf. Actionarii Ardaf au subscris, pana miercuri, 27 decembrie, inclusiv, un numar de 593.629.440 de actiuni emise de societate in vederea majorarii capitalului social, iar restul de 406.370.560 au ramas nesubscrise, potrivit situatiei la zi a subscrierilor, afisata pe pagina de internet a Ardaf.

Prima perioada de subscriere la majorarea de capital a societatii de asigurari Ardaf s-a incheiat miercuri, iar cea de-a doua urmeaza sa se termine pe data de 5 ianuarie 2007, potrivit unei decizii a administratorului special al societatii. Anterior, adunarea generala extraordinara a actionarilor (AGEA) Ardaf, din data de 15 noiembrie 2006, hotarase ca perioada de subscriere la majorarea capitalului social al Ardaf, cu suma de 100 milioane lei, va fi 23 noiembrie - 29 decembrie 2006. Actionarii inregistrati la data de 29 noiembrie 2006 urmau sa aiba posibilitatea de a subscrie nelimitat actiunile ramase nesubscrise dupa expirarea primei perioade de subscriere, indiferent de detinerile de actiuni de la data de inregistrare.

In perioada iulie - septembrie 2006,  au fost programate alte doua majorari ale capitalului social al societatii de asigurari Ardaf, independente una fata de cealalta, una de 71,2 milioane lei, iar cealalta de 110 milioane lei, ambele esuate. In prima etapa a majorarii, actionarii Ardaf care aveau drept de preferinta la majorarea de capital cu 110 milioane lei, au subscris doar 8,6% din actiunile ofertei, iar in a doua etapa a majorarii de capital acompaniei Ardaf au fost subscrise 2,3 milioane de actiuni, echivalentul a numai 0,21% din numarul de actiuni oferite.

Pe data de 18 iulie 2006, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat retragerea aprobarii pentru trei administratori al societatii de asigurari Ardaf, din cauza lipsei de prudenta si profesionalism in desfasurarea activitatii, si a decis deschiderea procedurii de administrare speciala, pentru redresare financiara. Potrivit comunicatului emis de CSA cu aceasta ocazie, masura ii viza pe Octavian Manastireanu, presedintele Consiliului de Administratie al Ardaf, Nicolae Petrisor si Sorin Ciuca, membri ai Consiliului de Administratie. "Aceasta hotarare a fost luata ca urmare a faptului ca administratorii societatii nu au organizat si desfasurat activitatea cu prudenta si profesionalism, in concordanta cu natura si marimea activitatii prestate, dovedind ca nu au asigurat un management prudential, punand in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari", se afirma in comunicatul CSA.

Societatea comerciala Tender SA, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, intentioneaza sa-si vanda pe piata de capital, "cat mai curand si de indata ce va fi posibil", pachetul majoritar de actiuni pe care il detine la compania de asigurari Ardaf Cluj, potrivit Monitorului Oficial. Tender SA isi va vinde si actiunile noi dobandite ca urmare a majorarii capitalului social al Ardaf, potrivit deciziei luate luna trecuta de adunarea generala a actionarilor. "Momentan suntem interesati de redresarea financiara a societatii. Am varsat deja cota noastra la Aradaf." a declarat pentru NewsIn, presedintele Tender SA. El a mai afirmat ca nu poate dezvalui cand va vinde participatia, dar exista discutii cu mai multe companii. "Totul este de vanzare, important este ca pretul sa fie corect", a spus Tender.

Compania Tender SA, actionarul majoritar al Ardaf, a decis sa contracteze, de la o institutie financiara nebancara (IFN) straina, un imprumut de 56 de milioane de lei noi, plus cinci milioane de euro, pentru majorarea capitalului social al companiei de asigurari, potrivit reprezentantilor companiei. Adunarea generala a actionarilor a hotarat, pe 7 noiembrie, ca rambursarea imprumutului contractat sa fie garantata prin actiunile existente la Ardaf, precum si prin cele dobandite in urma majorarii capitalului social.

La jumatatea lunii octombrie, publicatia ceha Czech Business Weekly (CBW) relata, citand surse apropiate negocierii, ca PPF Investments, bratul investitional al grupului ceh PPF, este aproape de a incheia un acord pentru achizitia societatii SC Asigurare Reasigurare Ardaf SA. Ovidiu Tender a negat, atunci, informatia, spunand ca nu se pune problema vanzarii Ardaf in acel moment. "Desi sunt mai multe solutii, nu se pune problema (n.red. - a vanzarii Ardaf) in acest moment", a declarat, pentru NewsIn, Ovidiu Tender, adaugand ca "dupa 15 decembrie suntem dispusi sa vorbim cu cine este interesat de sectorul asigurarilor din Romania".

In prezent, Tender SA detine 56,185% din actiunile Ardaf, Raiffeisen Zentralbank, 19,93%, iar Clairmont Holding Limited, 10,17%.

Compania de asigurari Ardaf a inregistrat, in trimestrul al treilea al anului 2006, pierderi de aproape 24 milioane lei (circa 6,8 milioane euro) si a incasat prime brute de asigurare in valoare de 42,5 milioane lei (12,04 milioane euro).

In primele noua luni ale anului 2006, Ardaf a inregistrat pierderi in valoare de 106,43 milioane lei (30,15 milioane euro) si a incasat prime brute de asigurare in valoare de 155,14 milioane lei (43,94 milioane euro). Prin comparatie, in primele noua luni ale anului precedent, 2005, Ardaf a inregistrat un profit net de 557.629 lei (circa 157.000 euro) si un volum de prime brute incasate de 182,67 milioane lei (51,45 milioane euro).

Societatea de asigurari Ardaf a inregistrat pierderi de 82,41 milioane lei (23,15 milioane euro) pe primul semestru al anului 2006 si a incasat prime brute de asigurare in valoare de 112,62 milioane lei (31,63 milioane euro). Volumul primelor brute incasate de Ardaf in primele sase luni ale anului 2006 reprezinta o scadere cu aproape 20% fata de perioada similara a anului trecut.

In primul trimestru al anului 2006, Ardaf a subscris prime de asigurare in valoare de 78,6 milioane de lei, in scadere cu 25,7% fata de perioada similara a anului 2005. Pierderile inregistrate de companie, in primele trei luni din 2006, au fost de 2,1 milioane de lei. La sfarsitul primului semestru al anului 2006, activele totale ale Ardaf au inregistrat valoarea de 166,75 milioane lei, in scadere cu 21,15 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului trecut. Despagubirile platite in primul semestru al anului 2006 pentru asigurarile generale au fost de 61,06 milioane lei si au avut o crestere fata de semestrul I al anului precedent de 18,48% , respectiv 9,52 milioane lei.

In anul 2005, Ardaf a subscris prime brute in valoare de 233,17 milioane de lei, din care asigurarile generale au reprezentat un aport de 226,9 milioane de lei. Compania de asigurari Ardaf a inregistrat, pe anul 2005, un profit net de 0,37 milioane lei (aproximativ 105.000  euro), la o cifra de afaceri neta de 245,11 milioane lei (68,66 milioane de euro).

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: