Piata locala a spatiilor industriale si logistice a ajuns la un stoc de 2,65 milioane de metri patrati (raport)

Data publicarii: 28-07-2017 | Economie

Piata locala a spatiilor industriale si logistice a ajuns la un stoc de 2,65 milioane de metri patrati si ar putea ajunge la 3 milioane, pana la finalul acestui an, se arata in raportul Romania Industrial & Logistics Market 2017, realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

"Aproape 90% din stocul actual este concentrat în București și alte cinci orașe, respectiv Timișoara, Cluj, Ploiești, Brașov și Pitești. Sibiu, Oradea și Arad sunt alte piețe care au atras atenția dezvoltatorilor de spații industriale și logistice, în timp ce regiunea Moldovei a fost evitată de majoritatea investitorilor din cauza infrastructurii mai slab dezvoltate", se arată în document.

Potrivit acestuia, dintr-un stoc nou de aproximativ 450.000 de metri pătrați propus spre livrare în 2017, Bucureștiul va atrage 56%, Timișoara 14%, iar Pitești 9%.

"Piața logistică și industrială este într-o etapă de dezvoltare efervescentă, atât din perspectiva cererii, cât și a ofertei. Anul 2017 a continuat tendința din 2016, remarcându-se printr-un nou record atât al livrărilor, cât și al tranzacțiilor, cu un volum de peste 300.000 de metri pătrați închiriați în primul semestru. Suntem încrezători că și în următorii 2 — 3 ani se va menține această tendință", a declarat Rodica Tarcavu, partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Raportul mai arată că, pe fondul cererii în creștere, rata de neocupare a spațiilor industriale a scăzut, la nivel național, spre nivelul de 4%, în timp ce în București gradul de neocupare este de 3%, ținând cont că dezvoltatorii nu mai au spații mari disponibile spre închiriere. În prima jumătate a acestui an, cererea a venit în special din sectoarele de retail și comerț electronic (35%), respectiv logistică și distribuție (33%).

"În ultimul an, chiriile solicitate au urcat ușor și variază între 3,95 și 4,25 euro/mp/lună în București, între 3,5 și 3,8 euro/mp/lună în Cluj și între 3,4 și 3,7 euro/mp/lună în Timișoara. Taxa cu serviciile administrative (service charge), care acoperă impozitul pe proprietate, polița de asigurare, paza, mentenanța tehnică și peisagistică spațiilor exterioare, variază între 0,6 și 0,9 euro/mp/lună", conform raportului.

Sursa: Agerpress