UPDATE Laufer: Am semnat memorandumuri pentru intarirea cooperarii intre Romania si Egipt; agricultura si IMM-urile, printre principalele sectoare

Data publicarii: 29-07-2017 | Economie

Agricultura si IMM-urile s-au numarat printre principalele sectoare pentru care au fost semnate memorandumuri de cooperare intre Romania si Egipt, a anuntat vineri ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer, dupa intalnirea din cadrul Comitetului Mixt de cooperare economica romano-egipteana.

"Ne dorim să avem o relație care să se bazeze pe experiență comună, dar și pe o colaborare, o cooperare mai puternică între mediul de afaceri din România și mediul de afaceri din Egipt. În acest sens vă pot spune că am semnat deja anumite memorandumuri pentru întărirea cooperării între cele două țări, iar principalele sectoare au fost în agricultură, în ceea ce privește întreprinderile mici și mijlocii, deci mediul de afaceri, și modalități pentru a facilita investițiile din România către Egipt și din Egipt către țara noastră", a spus Ilan Laufer.

Conform unui comunicat al ministerului de resort, în marja sesiunii Comitetului Mixt cei doi demnitari au semnat Memorandum-ul de Înțelegere privind promovarea investițiilor reciproce și Memorandum-ul de Înțelegere și Cooperare în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii, ambele între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România și Ministerul Industriei, Comerțului din Republica Arabă Egipt.

De asemenea, au mai fost semnate și: un Memorandum de Înțelegere și Cooperare în domeniul agriculturii, un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea comercială între CN Administrația Portului Maritim SA Constanța și Autoritatea Portuară din Alexandria, un Memorandum de Înțelegere și Cooperare în domeniul apelor.

Ministrul Ilan Laufer a menționat că întrunirea Comitetului Mixt de cooperare economică româno-egipteană are loc după o perioadă de șapte ani.

În cadrul discuțiilor s-au abordat teme precum problematica colaborării economice, comerciale și investiționale între cele două state, identificarea și dezvoltarea de proiecte comune în domenii precum: producția de mașini agricole, vagoane, locomotive, industria electrotehnică, petrochimică, a cimentului, cooperarea în domeniul investițiilor, a resurselor de apă, a comunicațiilor și a tehnologiei informațiilor, a transportului, cooperării la nivelul IMM-urilor, a turismului, sănătății și a produselor farmaceutice și altele. De asemenea, au fost convenite direcții de cooperare în domeniul cercetării și al tehnologiilor de vârf, al educației, cooperarea pentru dezvoltarea coridoarelor energetice, precum și identificarea mecanismelor prin care companiile din România și Egipt să realizeze proiecte comune de cooperare în România, în Egipt și pe terțe piețe.

Ilan Laufer a precizat, cu această ocazie, că din anul 2012 Egiptul a devenit unul dintre cei mai importanți parteneri pentru România din zona Orientului Mijlociu și din Africa, iar schimbul dintre cele două țări a ajuns la 900 de milioane de dolari în anii 2014-2015. El a mai afirmat că în noiembrie va fi prezent în Egipt pentru a împărtăși experiența României și pentru a identifica noi oportunități.

Totodată, cu această ocazie, ministrul Ilan Laufer și oaspetele egiptean — ministrul Sahar Nasr au deschis lucrările Forumului de afaceri bilateral la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, prilej cu care oamenii de afaceri din România și Egipt au avut ocazia identificării de proiecte, oportunități de afaceri și investiționale reciproce, astfel încât să fie create premisele dezvoltării și diversificării schimburilor comerciale bilaterale.

În primele cinci luni ale anului 2017, volumul total al schimburilor comerciale română-egiptene a fost de 186,5 milioane dolari, în scădere cu 37,2% față de anul anterior, înregistrându-se un sold pozitiv de 88 milioane dolari. Exporturile românești au totalizat 137,4 milioane dolari, în scădere cu 43,6%, iar importurile 49,1 milioane dolari, în scădere cu 7,8%.

La sfârșitul lunii iunie 2017 erau înregistrate în România 1.773 societăți comerciale cu participare egipteană la capitalul social, valoarea totală capitalului social subscris în România fiind de 42,4 milioane USD (conform ONRC).

Anul trecut, exporturile românești au atins 579,5 milioane dolari, în scădere cu 26,2% față de perioada similară a anului 2015, când au fost de 785,2 milioane dolari.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: