Piata asigurarilor din Romania, crestere de 8% primelor brute subscrise in primul trimestru

Data publicarii: 29-07-2017 | Economie

Piata asigurarilor din Romania a inregistrat in primul trimestru al anului 2017 un total al primelor brute subscrise, cumulat pentru societati de asigurare si sucursale, de 2,73 miliarde de lei, in crestere cu 8% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, potrivit analizei privind evolutia pietei asigurarilor in primul trimestru al anului 2017, realizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Segmentul de asigurări generale a înregistrat în primul trimestru al anului 2017 o creștere cu 1% comparativ cu aceeași perioadă din 2016, iar segmentul de asigurări de viață a înregistrat o creștere de 35,8%.

Valoarea primelor brute subscrise de către societățile de asigurări și de sucursale, doar pe teritoriul României, a fost de 2,71 miliarde de lei, în creștere cu 9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent (2,48 miliarde lei).

Primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat o scădere cu 51% în primul trimestru al anului 2017 (25,4 milioane lei) comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent (51,8 milioane lei). Asigurările auto, clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă pentru autovehicule), reprezintă 73,3% din totalul primelor brute subscrise aferente asigurărilor generale și 56,45% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări și de sucursale în primul trimestru al anului 2017.

Subscrierile aferente clasei A3 au crescut în primul trimestru al anului 2017 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent 2016 cu 6% pe când subscrierile aferente clasei A10 au scăzut cu aproximativ 2%.

Potrivit ASF, subscrierile aferente asigurărilor de viață au înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru al anului 2017, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, de 35,8%, în principal datorită claselor de asigurare "C3 — Asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții" (creștere cu 62%) și "C1 — Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare" (creștere cu 33%).

ASF precizează că acest raport este realizat pe baza raportărilor contabile transmise de societățile de asigurare cu excepția capitolului referitor la trecerea la regimul Solvabilitate II care este realizat pe baza raportărilor transmise de societățile de asigurare care cad sub incidența acestui regim.

Conform raportului, la 31 martie 2017 activau pe piața asigurărilor 31 societăți de asigurare dintre care 17 au practicat numai activitate de asigurări generale ('AG'), 7 au practicat numai activitate de asigurări de viață ('AV') și 7 au practicat activitate compozită.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: