Melescanu: Kazahstan este cel mai important partener economic al Romaniei in Asia Centrala; energia, principalul pilon al relatiilor

Data publicarii: 29-07-2017 | Economie

Trimisul special al AGERPRES Oana Tilica transmite: Kazahstan este cel mai important partener economic al Romaniei in Asia Centrala, iar energia constituie principalul pilon al relatiilor economice dintre cele doua tari, a declarat, vineri, ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, dupa intalnirea cu omologul sau din Kazahstan, Kairat Abdrakhmanov.

"Energia este principalul pilon al relațiilor noastre economice. Energia este cheia oricărei economii moderne, în timp ce diversificarea — baza pentru o dezvoltare stabilă și durabilă. Altfel spus, mai puțină vulnerabilitate pe piețele externe, la șocurile externe. Kazahstan este cel mai important partener economic al României în Asia Centrală, are un statut special din punct de vedere al interacțiunii umane, al legăturilor dintre popoarele noastre și al interesului nostru de a ne cunoaște mai bine reciproc cultura și tradiția. Abordările noastre privind conectivitatea și transportul internațional de mărfuri sunt similare și incluzive, iar prin poziția lor, Marea Neagră și Marea Caspică reprezintă poduri între Europa și Asia", a spus Meleșcanu.

Diplomatul român a precizat că vizita sa în Kazahstan a dus la rezultate concrete, și anume semnarea a două documente bilaterale, respectiv o declarație comună prilejuită de cea de-a 25-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice și un Acord de Cooperare între Camera de Comerț și Industrie din România și Camera similară din Kazahstan — ATAMEKEN.

"Sunt în cea de-a doua zi a vizitei mele în Kazahstan. În această lună sărbătorim 25 de ani de relații diplomatice, mai exact pe 15 iulie România s-a aflat printre primele state care au recunoscut independența Republicii Kazahstan. Mai târziu, vom marca Ziua Internațională a României la expoziția Astana. În 25 de ani, Kazahstan a devenit un membru respectat al comunității internaționale, un model pentru regiunea sa, Asia Centrală. I-am împărtășit așteptările mele omologului meu, Kairat Abdrakhmanov, așteptări care se află pe agenda noastră bilaterală și anume: contacte politice, cooperare economică, schimburi culturale, educație, contact people-to people'', a precizat Meleșcanu.

Potrivit acestuia, există locuri "de explorat" în sectorul energetic, dar și într-o varietate mare de domenii, precum IT, IMM-uri, cercetare-dezvoltare, transport și agricultură.

"Am căzut de acord să continuăm dialogul ministerial pentru a implementa Planul comun de acțiune pentru 2017-2018. Așteptăm cu nerăbdare cea de-a 13-a sesiune a Comisiei economice mixte care va avea loc în octombrie în București pentru a stabili pașii următori ai acestei vizite și oportunitățile de afaceri oferite de Expo Astana 2017. Nu în cele din urmă, am schimbat puncte de vedere cu privire la subiectele legate de Uniunea Europeană, înaintea preluării de către România a Președinției Consiliului UE în 2019. Kazahstan este cel mai avansat partener al Uniunii Europene în Asia Centrală și din punct de vedere al procesului în curs de ratificare a Acordului Consolidat de Parteneriat și Cooperare (EPCA). Parlamentul a ratificat acest acord în această primăvară. Nu în cele din urmă, am discutat despre subiecte cheie aflate pe agenda regională și internațională, bazate pe similitudinile pozițiilor noastre, respectând pe deplin principiile și normele dreptului internațional", a adăugat ministrul Teodor Meleșcanu.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Kazahstan, Kairat Abdrakhmanov, a afirmat că partea kazahă și-a exprimat interesul în participarea la afacerile românești.

"Am invitat prietenii din România să investească în țara noastră, urăm bun venit lucrului în cadrul Comisiei româno-kazahe, la cooperarea tehnico-științifică, iar următoarea noastră întâlnire va avea loc pe 4 octombrie la București. Cu colegii mei din România am stabilit să dezvoltăm schimbul cultural și educațional și este foarte important pentru noi. Mi-ar plăcea să prioritizăm dezvoltarea relațiilor cu România, care este unul dintre cei mai importanți parteneri ai noștri din estul Europei și din Balcani", a afirmat ministrul kazah de Externe.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, efectuează în perioada 27-28 iulie o vizită în Republica Kazahstan, pentru participarea la Ziua României în cadrul expoziției internaționale "EXPO 2017 Astana Future Energy" și pentru marcarea a 25 de ani de relații diplomatice între cele două țări. Este prima vizită bilaterală a unui ministru român de externe după o perioadă de aproximativ 9 ani.

Din delegația condusă de Teodor Meleșcanu fac parte: vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, secretarul de stat în Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat Sterică Fudulea, secretarul de stat în Ministerul Cercetării și Inovării, Ion Ciprian Preda, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, și fostul consilier al guvernatorului BNR, Dan Costin Nițescu.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: