Dobanzile la depozite ar putea creste

Data publicarii: 29-12-2006
Pe segmentul bancar, analistii estimeaza ca in 2007, pe fondul intetirii concurentei, vor avea loc majorari ale dobanzilor la depozite, dar si presiuni pe dobanzile la credite din partea jucatorilor care vor intra pe piata. "Dupa aderarea la Uniunea Europeana, ne asteptam la unele presiuni venite dinspre jucatori nou intrati pe piata, deoarece, in sistemul bancar romanesc, 88% din activele nete inglobeaza deja capital strain. Consolidari viitoare in sistemul bancar romanesc ar putea totusi sa apara ca o consecinta a fuziunilor si achizitiilor din vestul Europei", explica Rosalia Pal, Senior Economist UniCredit Romania.

Pal mai spune ca, in 2006, activitatea de creditare din sectorul bancar a continuat sa se extinda dincolo de asteptari, beneficiind din plin de performantele economice si de consumul ridicat si inregistrand o performanta deosebita pe segmentul imprumuturilor in lei."Ne asteptam ca sporirea veniturilor pe familie si activitatea crescanda a companiilor sa pastreze cererea de credite la nivel ridicat.

Creditele de retail vor fi, cel mai probabil, principalul sustinator al cresterii pe segmentul de creditare, creditele de consum devenind tot mai atractive pentru populatie. In 2007, previzionam imbunatatiri ale nivelului dobanzilor la depozite, in urma conditiilor de politica monetara restrictive care vor sustine cresterea acestui segment", explica reprezentantul Unicredit.

De asemenea, concurenta din sectorul bancar este de asteptat sa creasca dupa aderarea Romaniei la UE. Bancile europene care vor dori sa intre in Romania dupa 1 ianuarie 2007 o vor putea face fara sa solicite autorizatie din partea BNR, ceea ce ar putea duce la intrarea de noi jucatori pe o piata pe care concurenta este deja acerba. O serie de banci europene si-au manifestat deja interesul pentru Romania.

Unele au ales sa cumpere companii deja existente, in timp ce altele au indicat ca asteapta aderarea la UE pentru a-si extinde activitatea in Romania. Concurenta din sectorul bancar romanesc s-a intensificat in ultimii ani, iar tendinta va continua in perioada urmatoare. Tot in vederea aderarii la UE, bancile au identificat un nou domeniu catre care s-ar putea orienta si anume fondurile europene. O parte dintre institutiile de credit au anuntat deja strategii care vizeaza firmele care au nevoie de creditare pentru atragerea de finantari de la UE.

In sectorul bancar romanesc sunt prezente 37 de institutii de credit, fiind caracterizat printr-o puternica concentrare a activelor de catre primele cinci mari banci. Acestea controlau, la sfarsitul trimestrului trei al acestui an, 61% din activele sistemului, 65% din credite si 59% din depozite. Majoritatea institutiilor de credit din Romania au profil universal, iar pentru urmatorii ani, bancherii anticipeaza o reducere a numarului de banci universale, in principal ca urmare a specializarii acestora si intrarii pe anumite segmente de nisa.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: