APCPR, despre aparitia pestei porcine in Romania: Este un moment de cumpana pentru sectorul de crestere a porcilor

Data publicarii: 02-08-2017 | Economie

Producatorii de carne de porc considera ca aparitia primului focar de pesta porcina africana in Romania este un moment de cumpana pentru sectorul de crestere a porcilor si solicita aprobarea imediata a hotararii pentru modificarea si completarea Programului national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane, sustinerea financiara de la buget a programelor exceptionale de biosecuritate in fermele comerciale de crestere a porcilor timp de cel putin un an si aplicarea urgenta a unei politici de restructurare a cresterii porcului in gospodariile taranesti, toate acestea in vederea gestionarii crizei declansate de identificarea virusului PPA intr-o gospodarie de langa Satu Mare.

Într-un comunicat remis marți AGERPRES, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) se declară îngrijorată de apariția primului caz de pestă porcină africană într-o gospodărie din județul Satu-Mare, în condițiile în care, în ultimii ani, focarele de pestă porcină africană s-au apropiat de granița României migrând din țările baltice către Polonia, Ucraina, Moldova și, mai nou, Cehia.

"Apariția acestui caz de PPA — sperăm izolat — era previzibilă ținând cont de particularitățile de răspândire a virusului. Reamintim că pentru pesta porcină africană nu s-a identificat tratament sau vaccin, iar căile de transmitere în mediul domestic sau silvatic sunt din cele mai diverse. Boala nu este transmisibilă la om, dar produce imense pagube materiale fermierilor aflați în focar sau în zona de risc, unde toți porcii mor sau trebuie eutanasiați și incinerați în regim de urgență, fermele fiind izolate și circulația animalelor drastic restricționată. Pentru gestionarea crizei declanșate de identificarea virusului PPA într-o gospodărie de lângă Satu Mare, aflată la 3,5 kilometri de granița cu Ungaria, respectiv 13,5 kilometri de cea cu Ucraina, APCPR solicită aprobarea imediată a hotărârii pentru modificarea și completarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016, susținerea financiară de la bugetul de stat a programelor excepționale de biosecuritate în fermele comerciale de creștere a porcilor pentru o perioadă de cel puțin un an, menținerea regulilor legale privind mișcarea animalelor din fermele de porci aflate în afara zonei de risc și aplicarea urgentă a unei politici de restructurare a creșterii porcului în gospodăriile țărănești", afirmă APCPR.

Producătorii de carne de porc atrag atenția că acesta este un moment de cumpănă pentru sectorul de creștere a porcilor din România, un sector în care s-au făcut investiții și s-au creat locuri de muncă.

"Este un moment de cumpănă pentru sectorul de creștere a porcilor din România în care s-au investit bani, s-au creat locuri de muncă și s-a contribuit masiv la bugetul statului, dar și la securitatea alimentară a populației. Fermele profesionale de creștere a porcilor asigură consumatorii de existența unui înalt standard de calitate și siguranță alimentară. Cerem autorităților membre ale Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență să dispună măsuri imediate și coerente de eradicare a focarului de PPA din județul Satu-Mare, de protecție și susținere a activității din fermele profesionale de creștere a porcilor și de informare permanentă a populației asupra efectelor economice ale bolii, a căilor de transmitere și a măsurilor de biosecuritate în gospodăriile țărănești", se mai spune în comunicat.

Primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu — Mare, acesta extinzându-se ulterior și la o a doua gospodărie, a anunțat, marți, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Focarul a fost înregistrat la porcii din gospodării și nu în fermă comercială, iar animalele din focar au fost ucise, cele șapte cadavre fiind distruse prin incinerare.

"În data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie, localizată la periferia municipiului Satu — Mare. Investigația epidemiologică a relevat existența unui focar primar și a unui focar secundar", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile legislației comunitare și naționale, au fost recoltate probe pentru examene de laborator și au fost impuse restricții de mișcare pentru exploatațiile infectate.

De asemenea, au fost ucise animalele din focar și cele 7 cadavre au fost distruse prin incinerare, efectuându-se și dezinfecția în cele două gospodării a spațiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru săparea locului de îngropare și a locului de îngropare.

Nu în ultimul rând, au fost stabilite zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului, precum și planul de măsuri pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii, fiind convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor în vederea stabilirii planului de măsuri specifice pentru controlul bolii.

"Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, imediat după primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României", se arată în comunicat.

Recent, președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, a afirmat pentru AGERPRES că România este în alertă, fiind "strânsă ca într-un clește de pesta porcină africană", o boală care evoluează extrem de rapid.

"A început în Republica Moldova, s-a extins în Ucraina, focarele sunt foarte agresive și au o creștere numerică exponențială în Ucraina și iată că, aparent surprinzător, a apărut în Cehia. Au fost șapte țări afectate: Polonia, țările Baltice (Estonia, Lituania, Letonia), Belarus, Republica Moldova, Ucraina și mai nou Cehia.(...) din primele estimări vorbim de o tulpină virală extrem de agresivă, mai agresive decât celelalte tulpini care au fost identificate până la acest moment, așa încât, cum vă spuneam, România apare strânsă ca într-un clește, fiind practic înconjurată la Est și Nord-Vest de pesta porcină africană", a spus șeful ANSVSA.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: