Federatia PRO AGRO solicita Guvernului sa aprobe de urgenta masurile privind pesta porcina africana

Data publicarii: 02-08-2017 | Economie

Federatia Nationala PRO AGRO atentioneaza ca pesta porcina africana poate duce in faliment crescatorii de porci din Romania, in conditiile in care a fost deja confirmat un focar in doua gospodarii de la periferia orasului Satu Mare, solicitand totodata Guvernului sa aprobe de urgenta masurile care se impun in cazul acestei boli, dar si sumele necesare acoperirii costurilor de despagubire a fermierilor in caz de necesitate.

"Membrii Federației Naționale PRO AGRO sunt profund îngrijorați de pericolul pe care îl reprezintă pesta porcină africană pentru filiera porcului românesc și pentru toată economia României, iar lipsa unei hotărâri guvernamentale aplicabile în regim de urgență face ca orice măsură să nu prezinte o acoperire legală.(...) Solicităm Guvernului să acționeze urgent, dând imediat undă verde proiectului de Hotărâre postat în consultare publică (...) pentru modificarea și completarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 (...). Reamintim că în această boală focarele se extind rapid, nu există tratament sau vaccin, porcii sunt uciși și cadavrele neutralizate. Statele vecine care trec prin această boală de ceva timp au incinerat zeci de mii de cadavre, iar costurile sunt enorme", spun reprezentanții Federației într-un comunicat remis AGERPRES.

De asemenea, fermierii solicită aprobarea de urgență a sumelor necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate, conform HG 1214/2009 modificată.

"Semnalul de alarmă din județul Satu Mare impune Guvernului României să aprobe în regim de urgență actul normativ aflat în dezbatere publică și să demareze procedurile specifice în această situație", menționează PRO AGRO.

Primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, acesta extinzându-se ulterior și la o a doua gospodărie, a anunțat, marți, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Focarul a fost înregistrat la porcii din gospodării și nu în fermă comercială, iar animalele din focar au fost ucise, cele 7 cadavre fiind distruse prin incinerare.

Din primele investigații întreprinse la fața locului de către inspectorii DSVSA Satu Mare reiese că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfășurare, precizează ANSVSA.

"În data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie, localizată la periferia municipiului Satu Mare. Investigația epidemiologică a relevat existența unui focar primar și a unui focar secundar", se arată în comunicatul ANSVSA remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în urma confirmării prezenței virusului pestei porcine africane în țara noastră, Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate.

În această zonă, va fi interzisă mișcarea suinelor domestice și sălbatice, a produselor și subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.

ANSVSA precizează că în conformitate cu prevederile legislației comunitare și naționale au fost recoltate probe pentru examene de laborator și au fost impuse restricții de mișcare pentru exploatațiile infectate.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Specialiștii veterinari precizează că pesta porcină africană nu se transmite de la animal la om.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: