Gazele naturale pentru populatie se vor ieftini cu pana la 2,5% de la 1 ianuarie 2007

Data publicarii: 29-12-2006
Factura de gaze naturale a populatiei va scadea cu pana la 2,5% de la1 ianuarie 2007, datorita eliminarii impozitului pentru gazele din produtia interna si scaderii pretului de import al acestora, a anuntat ANRGN la mijlocul lunii decembrie. "Ajustarea preturilor finale la consumator este rezultatul efectului conjugat al eliminarii impozitului pentru gazele naturale din productia interna (7,40 euro pentru mia de metri cubi - n.r.), al diminuarii cu circa 12 dolari pe mia de metri cubi a pretului la import, al evolutiei favorabile a cursului de schimb leu/dolar si al aplicarii noilor tarife de distributie pentru anul 2007".

Astfel, incepand cu 1 ianuarie, pentru consumatorii casnici cu un consum de pana la 2.400 metri cubi pe an, noile preturi finale sunt de 881,75 de lei in cazul Distrigaz Sud, respectiv 874,52 de lei pentru E.ON Gaz Romania (fostul Distrigaz Nord).

Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), preturile finale reglementate pentru consumatorii captivi, care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, sunt in medie cu 3% - 5% mai mici decat cele din luna decembrie 2006, insa diferenta dintre acest procent si cel cu care va scadea factura este reprezentata de acciza pentru gazele naturale, care va fi introdusa de la 1 ianuarie, potrivit noului Cod fiscal.

"Acciza pentru gazele naturale va fi evidentiata distinct pe factura, separat de pretul reglementat aprobat de ANRGN pentru furnizarea gazelor naturale. Valoarea unitara a accizei este de 0,17 euro/gigajoule, iar suma totala de plata datorata cu acest titlu se calculeaza pe baza continutului caloric al gazelor naturale livrate consumatorului", mai spun reprezentantii ANRGN in document.

Ultima modificare a pretului gazelor naturale a fost operata la 11 noiembrie 2006, cand factura pentru populatie s-a majorat cu 8,5%.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: