Integrarea creste riscul datornicilor la banci de a ramane fara casa

Data publicarii: 29-12-2006
Integrarea creste riscul datornicilor la banci de a ramane fara casaPersoanele care au cumparat proprietati prin credit risca sa isi piarda imobilele pentru ca, dupa integrare, situatia financiara s-ar putea inaspri, din cauza unor utilitati mai scumpe, preturi in crestere si controale ale administratiei fiscale mai aspre, potrivit specialistilor imobiliari. "Integrarea europeana va genera o unda de soc la nivel social" a declarat presedintele companiei imobiliare Regatta, Eduard Uzunov. Limitarea accesului la credite imobiliare si ipotecare in functie de venituri afecteaza piata imobiliara rezidentiala, avand in vedere ca nivelul salariului mediu in Romania nu a ajuns inca la cel din Uniunea Europeana, a mai adaugat presedintele Regatta.

Tara cu cel mai mare salariu minim pe economie in Uniunea Europeana este Luxemburg, cu 1 467 de euro pe 2005, iar la polul opus se afla Romania si Bugaria, cu un salariu minim pe economie de 86 de euro, respectiv 77 de euro, in anul 2005.

Potrivit reglementarilor bancare, rata lunara pe care trebuie sa o plateasca o persoana care a luat un credit ipotecar sau imobiliar trebuie sa nu depaseasca 35% din veniturile sale nete, iar, daca are mai multe credite, rata de returnare a acestora trebuie sa nu depaseasca 40% din veniturile nete ale debitorului. Aceasta limitare reduce accesul unei familii obisnuite la achizitionarea unei locuinte, intr-un moment in care cererea este foarte mare.

"Odata cu intrarea in Uniunea Europeana este posibil, datorita cresterii pretului utilitatilor cu mult peste limita de suportabilitate in special a pensionarilor si celor cu venituri foarte mici, sa apara o relocare catre spatii mai mici.  In cazul acesta, datorita cresterii numarului de tranzactii, este posibil sa se sesizeze o scadere a pretului apartamentelor din cartierele mai sarace ale Bucurestiului", este de parere Octav Mihailescu, Senior Residential Negotiator la CB Richard Ellis Romania. Preturile apartamentelor din zonele ultracentrale vor continua sa creasca cu pana la zece la suta anual, avand in vedere ca nu exista o concurenta reala a complexurilor noi de locuinte, mai crede Mihailescu.

O posibila crestere a preturilor odata cu aderarea la Uniunea Europeana ar putea genera o criza pe piata imobiliara, arata in vara presedintele Uniunii Nationale Imobiliare, Ionut Butoi.. El a dat ca exeplu Ungaria, unde, in urma cererii mari de locuinte, s-au dezvoltat mai multe proiecte, iar acum raman casele necumparate.

Orasele mici vor deveni din ce in ce mai interesante, in special cele din apropierea punctelor vamale si a porturilor. Bucurestiul se va extinde, pe segmentul rezidential, pana in apropiere de Snagov, in urmatorii patru-cinci ani, odata cu dezvoltarea infrastructurii. De asemenea, nu va trebui pierdut din vedere impactul zonelor de maxim interes, unde gradul de ocupare este foarte mare, asa cum este zona Primaverii. Cand o astfel de zona se ocupa, cea aflata in imediata apropiere devine de maxim interes, mai atrage atentia Uzunov.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: