Ministerul Energiei: Posibile intelegeri neconcurentiale intre producatorii de energie, analizate de Consiliul Concurentei; pretul energiei pe bursa atinge un nou record

Data publicarii: 04-08-2017 | Economie

Semnalele primite din piata energiei electrice privind posibile intelegeri neconcurentiale intre producatori de energie din Romania au fost transmise spre analiza Consiliului Concurentei, in urma situatiei pe care Romania o inregistreaza pe bursa de energie electrica, unde preturile au atins un nivel ridicat fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat, joi, Ministerul Energiei.

Potrivit sursei citate, situația actuală se datorează mai multor factori locali și regionali, unul dintre aceștia fiind legat de creșterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de caniculă. În prezent, necesarul de consum este de 7.500 — 8.000 MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Reprezentanții Ministerului Energiei precizează că în regiune sunt prețuri similare, iar România funcționează pe o piață europeană, având bursa de energie cuplată cu alte piețe. În acest context, prețurile energiei pe bursa sunt influențate de cele de pe piețele cu care România este cuplată.

De asemenea, pe fundalul producției mai scăzute din hidrocentrale și a creșterii consumului, România și-a asigurat necesarul de electricitate cu o contribuție consistentă în sistem a producătorilor pe cărbune și gaze, ale căror costuri de producție sunt mai ridicate, susține ministerul.

O altă cauză ar fi legată de aportul infim în sistem al energiei eoliene. "Cu câteva excepții, în cursul lunii iulie energia electrică produsă de centralele eoliene din România a fost nesemnificativă. Precizăm că, în urmă cu o săptămână, când producția de energie eoliană era semnificativ mai mare, prețul energiei pe bursă a scazut drastic", se precizează în comunicatul ME.

Nu în ultimul rând, există influențe din cauza faptului că au expirat contractele de achiziție de energie ale distribuitorilor, iar în acest context, distribuitorii și-au asigurat necesarul de energie de pe OPCOM, contribuind la creșterea cererii; termocentrala operată de o companie privată, la jumătate din capacitatea de funcționare; lipsa investițiilor în modernizări, retehnologizări și a punerii în funcțiune de noi capacități de producere a energiei electrice. "În acest sens aducem în discuție exemplul reactoarelor centralei nucleareletrice de la Cernavodă care s-au oprit neprogramat de mai multe ori în perioada de vară, fapt ce a obligat la găsirea de soluții alternative pentru asigurarea consumului", precizează Ministerul Energiei.

În acest context, ministrul Energiei Toma Petcu a avut o serie de întâlniri și discuții cu conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care s-a angajat sa realizeze o analiză a situației și să propună eventuale metode de intervenție în piață.

Reprezentații Ministerului Energiei precizează că, potrivit legii, instituția poate răspunde într-un asemenea context doar dacă autoritățile responsabile de monitorizarea pieței fac sesizări și propuneri în acest sens.

Totodată, Ministerul Energiei va începe o analiză privind cauzele producției scăzute din hidrocentrale, aportul energiei hidro în asigurarea consumului României fiind în această perioada mai mic decât în mod obișnuit. "Analiza își propune sa verifice dacă producția Hidroelectrica este afectată de debitele reduse ale râurilor interioare sau este cauzata de o exploatare defectuoasă a hidroagregatelor", potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Energiei susțin că, dincolo de consumurile mari de energie înregistrate în această perioadă, România este în continuare exportator net de energie, nivelul exporturilor din primul semestru fiind cu circa 70% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Totodată, România are capacitatea să-și asigure fără probleme consumul intern din producție proprie, însă și-a asumat și liberalizarea totală a prețului energiei, acesta fiind primul an în care piața este complet liberalizată.

Potrivit unui comunicat al INACO — Inițiativa pentru Competitivitate, prețul curentului electric a ajuns la 445 lei/MWh, un nou record, crescând cu 35%, în ultimele două zile.

'Avem un nou preț record istoric la curentul electric. Azi a ajuns la 445 lei/MWh. Asta înseamnă ca prețul energiei electrice a crescut cu 35% în ultimele două zile, față de 330 lei/MWh înregistrat în data de 1 august 2017. Față de august 2010, prețul este de peste 3,2 ori mai mare în prezent', a spus joi președintele INACO, Andreea Paul.

INACO este de părere că trebuie solicitat un control din partea ANRE pentru a verifica modul în care au fost și sunt respectate prevederile Codului Comercial în ceea ce privește actuala organizare a factorilor și structurilor implicate în Piața Angro a Energiei Electrice, a activităților acesteia și a modului de decontare a tranzacțiilor din cadrul acesteia.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: