Sobolewski (BVB): Valoarea de piata reprezinta avantajul unei companii care este listata

Data publicarii: 04-08-2017 | Economie

Avantajul important al unei companii care devine publica prin piata de capital este valoarea de piata, a declarat, joi, Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in deschiderea Atelierului de vara pentru antreprenori, care a avut loc la sediul operatorului pietei de capital.

"Să vă spun care cred că este cel mai important avantaj al unei companii care se listează. După 24 de ani, de când sunt în piața de capital, dacă mă întrebați care este acest avantaj de a fi public, pentru un business, am un răspuns care nu pare atât de impresionant, dar după acești ani sunt convins că este un răspuns pertinent și este despre ceva care nu este chiar unul dintre avantajele cele mai importante. Când un business devine un business pe bursă avem o valoare de piață. Acesta este răspunsul meu care pentru mine conține totul. Toate alte avantaje sunt implicații din acest fenomen, că avem o valoare de piață', a spus Sobolewski.

La eveniment au participat mulți antreprenori tineri, iar Sobolewski susține că există un interes în creștere.

"E foarte bine că este un interes în creștere pentru oamenii care fac business, care au companii în diferite stadii de dezvoltare și acum sunt curioși și dornici să afle cum ar putea să beneficieze de existența pieței de capital din România. Este mijlocul verii și este un workshop în care avem o foarte mare prezență. Oamenii par interesați de ce înseamnă să fie publici, care sunt șansele să ia fonduri și care sunt alte avantaje de a fi o companie listată. Cred că acest eveniment convinge că merită să mai facem astfel de evenimente și este un lucru bun pentru ei să se gândească să facă o tranzacție, să devină publici, am avut astfel de cazuri anul acesta și mă aștept să mai avem 1-2 companii care să fie listate până la finalul anului", a mai afirmat oficialul BVB.

El a reamintit de listarea obligațiunilor Globalworth, care a avut loc luni, de peste jumătate de miliard de euro.

"Această săptămână a fost și este intensă. Luni am avut o inaugurare aici, în prima zi de tranzacționare, respectiv obligațiunile Globalworth, o tranzacție foarte mare. A fost un element pozitiv pentru noi, pentru că investitorii care au cumpărat obligațiunile Globalworth au cerut ca acestea să fie listate la Bursa de Valori București", a precizat Sobolewski.

Printre avantajele listării, conform informațiilor prezentate în cadrul evenimentului, se numără obținerea de capital pentru strategii de dezvoltare, diversificarea surselor de finanțare, stabilirea unei valori de piață și a lichidității imediate pentru acțiuni, îmbunătățirea imaginii companiei în fața autorităților de reglementare și a publicului, creșterea loialității publicului față de brand, posibilitatea a atrage și a reține angajați talentați prin oferirea de acțiuni, publicitate gratuită, expunerea la o gamă largă de investitori, stabilirea unei valori de piață a companiei, creșterea încrederii partenerilor de afaceri și creșterea profesionalismului și guvernanței corporatiste în cadrul companiei.

Pe de altă parte, ca dezavantaje au fost menționate necesitatea unui departament specializat pentru relațiile cu investitorii, atenția sporită în ceea ce privește scurgerea de informații privilegiate legate de factorii financiari, organizaționali, legali sau orice ar putea avea ca efect influența evoluției acțiunilor, reguli suplimentare de raportare, acționarii care dețin cel puțin 5% din capitalul social pot introduce puncte noi în cadrul adunării generale și prelungirea procesului decizional cu minimum 30 zile calendaristice pentru deciziile ce necesită adunare generală.

Bursa de Valori București a organizat joi un atelier de vară pentru antreprenori, în cadrul căruia au fost oferite informații despre obținerea finanțărilor în vederea dezvoltării companiilor cu ajutorul bursei.

La finalul primului semestru din acest an, Bursa de Valori București a păstrat un avans de două cifre, respectiv de aproape 11%, pe fondul unei luni iunie marcate de acordarea de dividende și de o serie de incertitudini politice.

"BET, principalul indice al pieței, cel care măsoară evoluția celor mai lichide companii, a încheiat luna iunie la un nivel de 7.855 puncte, ceea ce corespunde unei creșteri de 10,87%. Un avans mult mai puternic a fost consemnat de indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET. La 10.226 de puncte, BET-TR a consemnat o creștere de 16,85% la finalul primului semestru. Sezonul dividendelor a marcat puternic luna iunie, iar cele mai mari randamente ale dividendelor acordate au depășit 18%", preciza un comunicat al BVB emis la începutul lunii iulie.

Potrivit sursei citate, în plin de sezon de acordare a dividendelor și în ciuda incertitudinilor interne care s-au reflectat pe piața de capital, valoarea medie zilnică a tranzacțiilor efectuate a crescut cu peste 30% și a ajuns la 9,68 milioane de euro la finalul primului semestru.

De asemenea, prima jumătate de an a fost marcată de listarea a două companii. Pe 16 mai, au intrat la tranzacționare acțiunile DIGI Communications, simbol bursier (DIGI), important furnizor de servicii de telecomunicații din România și Ungaria, în urma finalizării cu succes a celei mai mari oferte publice inițiale (IPO) derulată de o companie privată pe piața de capital românească, de peste 944 milioane lei (207 milioane euro).

Acțiunile AAGES (Asociația pentru Aplicarea Generatoarelor Statice), simbol bursier AAG, companie care proiectează și fabrica instalații de încălzire prin inducție pentru o gamă largă de aplicații, au început tranzacționarea la Bursa de Valori București (BVB) pe 19 iunie, în urma unei oferte prin care acționarii au vândut 15% din companie pentru circa 5,5 de milioane de lei.

Capitalizarea companiilor românești a ajuns la 19,25 miliarde de euro la finalul lunii iunie, în timp ce capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate la BVB a depășit 37 de miliarde de euro.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: