RISE Consortium: Accesul la piete, salarii competitive si taxe reduse, motive pentru a investi in orasele din Romania

Data publicarii: 04-08-2017 | Economie

Accesul la piete, salarii competitive, calitatea vietii si taxele reduse se numara printre cele 10 motive pentru care investitorii ar trebui sa investeasca in orasele din Romania, releva un raport elaborat de platforma globala de investitii RISE Consortium.

Raportul arată că cel mai important motiv pentru a investi în România este faptul că oferă acces la una din cele mai mari piețe din lume, respectiv la piața unică europeană. Conform datelor Băncii Mondiale, consumul per capita în Uniunea Europeană este de 26.946 dolari, în timp ce la nivel global este de 7.581 dolari. Comparativ, Italia, unul din principalii parteneri comerciali ai României, consumă anual mai mult decât India, țară cu o populație de 1,31 miliarde de locuitori.

Al doilea motiv îl reprezintă faptul că orașele din România sunt orașele cu cel mai puternic ritm de creștere din Uniunea Europeană. Între anii 2000 și 2013 orașele din UE cu cel mai puternic ritm de creștere a PIB-ului per capita, în termeni de paritate a puterii de cumpărare, au fost Timișoara, București, Cluj-Napoca și Craiova, acestea fiind urmate de Sofia (Bulgaria), Brașov, Iași și Constanța.

Un alt motiv este faptul că orașele din România au unele din cele mai puternice rate de îmbunătățire a conectivității din lume. Traficul aerian a crescut semnificativ pentru majoritatea aeroporturilor importante din România, aeroportul din Craiova înregistrând o creștere de peste 40% între anii 2005 și 2016. Mai mult, aproape fiecare aeroport din România a beneficiat de pe urma investițiilor și modernizărilor în ultimii ani.

De asemenea, companiile din orașele din România au înregistrat o creștere rapidă a veniturilor în ultimi ani. Între 2011 și 2015, rata anuală compusă de creșterea veniturilor firmelor a variat între 3,69% în București și 22,94% în Târgu Jiu.

În plus, orașele din România devin din ce în ce mai atractive pentru migranți și navetiști. Aproape fiecare oraș are o zonă urbană funcțională care depășește granițele sale administrative, iar forța de muncă este mobilizată de pe un teritoriu larg.

Un alt motiv îl reprezintă faptul că salariile medii din orașele românești sunt competitive, variind între 882 de euro în București și 470 de euro în Suceava, media la nivel național fiind de 662 euro, potrivit Institutului Național de Statistică.

De asemenea, orașele din România oferă o bună calitate a vieții și totodată unul din cele mai scăzute costuri din lume. Dacă în Londra trebuie să câștigi 4.500 de lire sterline pe lună, în România trebuie să câștigi doar 1.365 lire sterline pe lună pentru a avea același standard de viață. La aceasta contribuie și taxele scăzute, România având unul din cele mai mici nivele de impozitare de pe continent. Impozitul standard pe companii este de 16%, aproape jumătate față de taxele din Franța, Germania sau Italia. În plus, facilitățile fiscale includ scutiri de taxe pentru profitul reinvestit.

Nu în ultimul rând, orașele din România au investit pentru îmbunătățirea infrastructurii și condițiilor pentru investitori și populație, iar administrațiile locale sunt atente la nevoile investitorilor. Odată cu îmbunătățirea infrastructurii, orașele devin din ce în ce mai interconectate, formând mari rețele urbane.

Potrivit informațiilor publicate pe pagina sa de Internet, RISE Consortium este o platformă globala de investiții care își propune să contribuie la dezvoltarea României: pe de o parte, prin servicii complete de consultanță, asistență, analiză și suport pentru investitorii străini care vor să investească în România, iar pe de alta parte, pentru companiile locale care vor să-și extinde operațiunile în străinatate.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: