ASF a aprobat procedura privind gestionarea de catre BAAR a asiguratilor RCA cu risc ridicat

Data publicarii: Astazi, 05-08-2017 | Economie

Procedura privind gestionarea de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) a asiguratilor RCA cu risc ridicat, potrivit prevederilor Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie, a fost aprobata de catre Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), se arata intr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.

Conform sursei citate, procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraților cu risc ridicat a fost avizată de Adunarea Generală a BAAR și cuprinde următoarele activități: Organizarea structurilor BAAR care au atribuții în gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat; modul de determinare și publicare al factorului ,,N'; modalitatea de determinare a tarifului de primă propus de BAAR pentru asigurații cu risc ridicat; modalitatea formulării ofertei de către BAAR, conținând propunerea de tarif de primă RCA; modalitatea de ofertare, acceptarea ofertei și alocarea contractului de asigurare unui asigurător RCA, conform comunicatului ASF.

În document se mai arată că modul de determinare al factorului "N" este principala prevedere a procedurii, iar BAAR va utiliza factorul "N".

"BAAR va utiliza în calculul factorului N datele anonimizate, puse la dispoziție de către ASF, rezultate din procesul de determinare al tarifului de referință, asigurându-se astfel coerență și consistență între calculul tarifelor de referință și cel privind factorul N. BAAR va utiliza două metode de calcul. Prima va lua în considerare primele de risc rezultate pentru fiecare asigurator RCA și pentru fiecare segment de risc utilizat în raportul privind determinarea tarifului de referință, iar a doua metodă va lua în considerare primele comerciale practicate efectiv de către asigurătorii RCA. Valoarea factorului N va fi valoarea minimă rezultată în urma aplicării celor două metode", potrivit ASF.

BAAR va determina prima de asigurare pentru asigurații cu risc ridicat prin înmulțirea factorului N cu tariful de referință, la care se aplică sistemul bonus-malus.

Totodată, BAAR va realiza procesul de alocare a clienților cu risc ridicat în funcție de cotele de piață ale asigurătorilor din anul anterior, alocarea realizându-se prin utilizarea unui algoritm de alocare specific.

ASF este autoritatea națională, înființată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea și supravegherea piețelor asigurărilor, a pensiilor private, precum și a pieței de capital.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: