Ion Tiriac va detine 40,4% din noua banca UniCredit Tiriac

Data publicarii: 30-12-2006
Artizanii celei mai mari fuziuni din 2006 de pe piata bancara autohtona au batut palma in privinta impartirii pachetului de actiuni a viitoarei banci, UniCredit Tiriac.  Actionarii HVB Tiriac Bank si Unicredit Romania au aprobat planul de fuziune prin absorbtie, proces care va fi finalizat la 1 iunie 2007. Proiectul de fuziune prin absorbtie dintre HVB Tiriac Bank si UniCredit Romania, care a fost publicat deja in "Monitorul Oficial", prevede majorarea capitalului social al HVB Tiriac cu 4.208.828 de actiuni.

Astfel, capitalul social al bancii absorbante, HVB Tiriac Bank, va fi majorat cu 39,14 milioane de lei. Pentru o actiune nominala a UniCredit Romania, cu o valoare nominala de 100 de lei, actionarii UniCredit vor primi doua actiuni ordinare care vor fi emise la HVB Tiriac Bank.

Valoarea nominala a fiecarei actiuni va fi de 9,3 lei. In urma fuziunii dintre cele doua banci comerciale, cunoscutul om de afaceri Ion Tiriac, care avea aproximativ 45% din HVB Tiriac, va detine in noua entitate bancara 40,4% din pachetul total de actiuni. De asemenea, in cadrul UniCredit Tiriac vor mai detine pachete de actiuni de sub 1% si trei membri ai familiei Ratiu, printre care sotia fostului politician si cei doi copii ai acestuia.

Valoarea nominala a unei actiuni va fi de 9,3 RON

Inainte de fuziunea cu UniCredit, capitalul social al HVB Tiriac Bank era situat la un nivel de 339,96 milioane de lei, cu o valoare nominala a unei actiuni ordinare de 9,3 lei. Dupa fuziune, ca urmare a majorarii de capital prin emiterea de noi actiuni, capitalul HVB Tiriac Bank va fi de 379,109 milioane de lei, impartit intr-un numar de 40.764.435 actiuni ordinare, cu o valoare de 9,3 lei fiecare. Fuziunea consta in absorbirea de catre HVB Tiriac (considerata banca "absorbanta") a bancii Unicredit Romania (banca "absorbita").

Absorbtia se va face pe baza situatiilor financiare ale UniCredit Romania din 30 septembrie, aprobate de actionarii celor doua banci in luna decembrie. Proiectul de fuziune mai prevede finalizarea operatiunii pe data de 1 iunie 2007, cu exceptia cazului in care fuziunea nu va putea fi inregistrata la Registrul Comertului in data de 31 mai 2007. Daca fuziunea nu se va inregistra pana la finalul lunii mai, data fuziunii contabile va fi prima zi a lunii ce succede luna in care fuziunea va fi inregistrata la Registrul Comertului".

Structura actionariatului bancii rezultate in urma fuziunii va fi compusa din Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), cu 44,88% din actiuni, UniCredito Italiano, cu 10,319%, societatea privata pe actiuni Redrum - 20,17% si Vesanio - o societate comerciala cu raspundere limitata cu sediul IN Olanda, cu 20,22% din capital, ambele firme reprezentandu-l pe omul de afaceri Ion Tiriac. Restul actionarilor vor detine fiecare participatii de sub 1%.

Citeste tot articolul in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: