Toma Petcu: Statul roman si cel chinez doresc ca negocierile pentru constructia reactoarelor 3 si 4 sa se finalizeze pana la sfarsitul anului

Data publicarii: 09-08-2017 | Economie

Atat statul roman cat si statul chinez isi doresc ca negocierile privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sa se finalizeze pana la sfarsitul anului, a scris ministrul Energiei, Toma Petcu, marti, pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Toma Petcu / Facebook

"M-am întâlnit astăzi cu Excelența sa Ambasadorul Chinei Xu Feihong și am discutat despre proiectele strategice din domeniul energiei, în care țările noastre sunt partenere. Discuția a fost una pragmatică și în detaliu iar concluzia una foarte bună pentru ambele state: atât statul român, cât și statul chinez, își doresc ca negocierile în cazul construcției Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă să se finalizeze până la sfârșitul anului. Am găsit aceeași abordare, în sensul accelerării negocierilor, și în cazul termocentralei de la Rovinari dar și interesul Chinei pentru reluarea discuțiilor privind centrala Tarnița", a precizat Toma Petcu.

Executivul a adoptat în data de 13 iulie 2017 un Memorandum privind construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, ce reprezintă cadrul general cu privire la condițiile continuării negocierilor cu China General Nuclear Power Corporation privind Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă.

"Memorandumul de Guvern nr. 20/2683/13.07.2017 reprezintă cadrul general, aprobat de Guvernul României, cu privire la condițiile continuării negocierilor cu investitorul selectat, China General Nuclear Power Corporation ('C.G.N.'), asupra documentelor Investiției pentru dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la C.N.E. Cernavodă. Memorandumul include informații cu privire la mandatul de negociere revizuit al Comisiei de Negociere referitor la Acordul de sprijin/Actul de angajament, mandat corespunzător stadiului actual al negocierilor dintre Statul Român și SNN, pe de o parte, și C.G.N. pe de alta", se menționează într-un răspuns al Ministerului Energiei la o solicitare AGERPRES.

Reprezentanții ME au precizat că, având în vedere natura informațiilor și datelor incluse în Memorandum, acesta are caracter confidențial, conținând informații cu caracter comercial, acest caracter confidențial fiindu-i conferit prin însăși decizia Guvernului României, adoptată la propunerea Ministerului Energiei.

"S.N.N., acționând legitim pentru protejarea interesului său comercial până la adoptarea unei decizii ferme de investiție, a decis să nu dezvăluie public informațiile conținute în cuprinsul acestui Memorandum, în conformitate cu prevederile Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale. Astfel, în temeiul art. 2 din Legea nr. 11/1991, S.N.N. consideră că publicarea acestor informații poate aduce atingere principiului concurenței loiale și poate afecta interesele pe termen lung ale companiei, în ceea ce privește continuarea și dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 de la C.N.E. Cernavodă. Publicarea, la acest moment, a informațiilor detaliate de natură comercială în legătură cu proiectul Unităților 3 și 4 de la C.N.E. Cernavodă ar putea determina repoziționarea competiției în raport cu activitățile planificate de S.N.N. în procesul etapizat de dezvoltare a Proiectului. Așadar, diseminarea acestui tip de informații anterior adoptării unei decizii ferme de investiție ar putea afecta interesele legitime ale S.N.N., cât și cele ale Statului Român", se precizează în răspunsul ME la solicitarea referitoare la prevederile acestui Memorandum.

Sursa: Agerpress