Satu Mare: Cartierul unde a fost descoperit un focar de pesta porcina africana, strict monitorizat

Data publicarii: 11-08-2017 | Economie

Cartierul Balta Blonda din municipiul Satu Mare, unde in urma cu doua saptamani a fost descoperit un focar de pesta porcina africana, singurul caz confirmat in tara, este in continuare strict monitorizat de catre Politie, Jandarmerie si Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), nefiind depistat niciun nou caz, conform autoritatilor locale.

Directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuța, a declarat joi, pentru AGERPRES, că nu s-a înregistrat nicio evoluție a virusului la alte animale, însă cu toate acestea, zona este strict monitorizată.

"Atunci au fost eutanasiați șase porci. Unul a fost cadavrul dus la laborator pentru analize și incinerat la noi, ceilalți au fost eutanasiați, arși și îngropați la noi în zonă. De atunci nu avem nicio evoluție, măsurile se respectă, Poliție, Jandarmi, noi, verificăm în fiecare zi tot ce înseamnă animale. Nu am mai avut niciun caz bolnav. Pentru orice sacrificare pentru consum propriu se anunță medicul veterinar să îl vadă, nu e vorba de a afecta omul, dar să nu răspândim boala", a declarat Dumuța.

El a precizat că localnicilor din cartierul de la periferia municipiului Satu Mare li s-a transmis să își hrănească porcii doar cu produse vegetale.

"Este interzisă hrănirea cu resturi animale a porcilor. Se pare că este sursa cea mai bună. Supravegherea rămâne, este zilnică. Noi vrem să fim pregătiți, din timp. Porcul poate avea câteva semne, nu afectează omul, dar e important să nu răspândim boala. Resturile animale sunt cele mai păcătoase", a spus Dumuța.

Primul focar de pestă porcină africană în România a fost depistat pe 29 iulie într-o gospodărie de la periferia municipiului Satu Mare. Zona a fost izolată și dezinfectată.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase. Specialiștii veterinari menționează că pesta porcina africană nu se transmite de la animal la om.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: