Spieker (E.ON): Reglementatorul trebuie sa monitorizeze tranzitia catre liberalizare la energie; o atentie deosebita la clientii vulnerabili

Data publicarii: 14-08-2017 | Economie

Reglementatorul trebuie sa monitorizeze indeaproape in momentul in care piata face tranzitia catre liberalizare, fiind nevoie de o atentie deosebita in cazul clientilor vulnerabili, a declarat, pentru AGERPRES, Marc Spieker, directorul financiar al grupului german E.ON SE.

"Pe piața energiei electrice, dacă știți, liberalizarea este mult mai avansată. Asta face piața mult mai eficientă și mult mai orientată către consumatori. Totuși, liberalizarea nu înseamnă că munca reglementatorului va înceta și acesta nu va mai monitoriza. Procesul de tranziție trebuie să fie urmărit, cu atenție, de către reglementator. Din experiența noastră, trebuie să se acorde o atenție deosebită clienților vulnerabili pentru că liberalizarea nu înseamnă că acești clienți vulnerabili fac parte din tranziție, ei sunt expuși la riscuri și există posibilitatea să nu facă față", a spus Spieker.

El este de părere că, odată ce reglementatorul vede că liberalizarea se îndreaptă către o dezvoltare nedorită, acesta trebuie să fie gata să acționeze.

"Nu spun că prețul va crește, spun doar că reglementatorul trebuie să monitorizeze îndeaproape când piața își face tranziția către liberalizare și în momentul în care vede că liberalizarea se îndreaptă către o dezvoltare nedorită, acesta trebuie să monitorizeze și să fie gata să acționeze", a afirmat oficialul E.ON.

De asemenea, el susține că progresul înregistrat în cazul liberalizării pieței de energie electrică este unul bun, iar în ceea ce privește gazele singura opțiune este o liberalizarea pe termen lung.

"Vorbim mult cu echipa de management din România, iar din conversații reiese că piața de energie electrică a avansat foarte mult, este un progres bun și este pregătită de liberalizare. În ceea ce privește piața de gaze, sunt mai multe puncte de vedere. Cred că liberalizarea pe termen lung este singura opțiune, iar liberalizarea deplină ar trebui să rămână o țintă. Totuși, pregătirile pentru liberalizare, în acest moment, sunt altceva și atunci vedem că piața nu are instrumentele care sunt critice pentru o piață funcțională. Dacă piețele spot, forward, produsele specifice pe partea de angro nu au fost dezvoltate, sunt insuficiente, dar aceste produse sunt vitale pentru a asigura securitatea aprovizionării pe piața liberalizată. Deci energia o vedem pe drumul cel bun, dar în ceea ce privește piața gazelor, tabloul arată altfel", a precizat Spieker.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: