China este, din nou, cel mai mare creditor al SUA

Data publicarii: 16-08-2017 | Economie

China a efectuat, in luna iunie, cele mai mari achizitii de obligatiuni guvernamentale americane din ultimii sase ani, devansand Japonia si revenind pe prima pozitie in topul creditorilor SUA, arata datele publicate, marti, de Trezoreria SUA, informeaza Reuters.

Sursa foto: www.treasury.gov

A doua economie a lumii și-a majorat treptat achizițiile de obligațiuni americane, profitând de faptul că rezervele sale valutare au fost solicitate mai puțin la apărarea cursului de schimb al yuanului.

În 2016, China a cheltuit aproximativ 320 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare pentru a opri deprecierea monedei sale în raport cu dolarul american. De la începutul acestui an, grație introducerii controalelor de capital și deprecierii dolarului, rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au început să crească prin acumularea de obligațiuni americane.

În luna iunie 2017, rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 3,2 miliarde de dolari, până la 3.057 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, în condițiile în care pachetul de obligațiuni americane a ajuns la 1.147 miliarde de dolari.

"Poate că și-au reorganizat puțin portofoliul și au vândut unele active. Poate cred că dolarul este, în prezent, atractiv și în consecință și-au majorat portofoliul de bonuri de Trezorerie", a comentat Kevin Lai, economist la Daiwa Capital Markets.

În paralel, Japonia deținea la finele lunii iunie un pachet de obligațiuni americane în valoare de 1.091 miliarde de dolari, în scădere față de 1.111 miliarde de dolari, în luna mai. Pe locurile următoare în topul deținătorilor de obligațiuni americane se situează Irlanda, cu 302,5 miliarde de dolari în luna iunie, în creștere față de 295,8 miliarde de dolari în luna mai, Brazilia, cu 269,7 miliarde de dolari, și Insulele Caiman cu 254 miliarde de dolari.

În total, investitorii străini au achiziționat, în luna iunie, obligațiuni americane în valoare de 19,73 miliarde de dolari, în scădere semnificativă față de 46,37 miliarde de dolari în luna mai, când aceste achiziții au atins cea mai ridicată valoare din ultimii doi ani.

Sursa: Agerpress