Intalnire de lucru intre reprezentantii CSN Meridian si ministrul Muncii; participantii au decis ca arhitectura sistemului de pensii trebuie regandita

Data publicarii: 22-08-2017 | Economie

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a avut luni o intalnire de lucru cu reprezentantii Confederatiei Sindicale Meridian, in urma careia participantii au concluzionat ca arhitectura sistemului de pensii trebuie regandita astfel incat sa fie bazata exclusiv pe principiul contributivitatii si al justitiei sociale, conform unui comunicat remis AGERPRES.

"Pe parcursul dezbaterilor, atât Ministrul Muncii cât și ceilalți participanți au fost de acord că arhitectura sistemului de pensii trebuie regândită astfel încât să fie bazată exclusiv pe principiul contributivității și al justiției sociale. Actele normative care au dereglat sistemul de calculare al pensiilor vor fi modificate sau abrogate, după caz, pentru a se stopa discriminările și situațiile conflictuale din societate. În acest sens, doamna Ministru a subliniat că este importantă susținerea sindicatelor pentru inițierea în Parlament a modificărilor legislative necesare pentru remedierea problemelor semnalate", se menționează în comunicat.

La întâlnirea cu ministrul muncii au participat Ion Popescu, președintele CSN Meridian, primari ai localităților din comunitățile miniere și reprezentanții unor domenii de activitate profesională din structura confederației: minerit, transporturi, administrație și poliție, silvicultură, Apele Române, agricultură, cultură și mass-media, apărare, etc.

În cadrul discuțiilor a fost discutat subiectul privind stabilirea demersurilor pe care Ministerul Muncii și Justiției Sociale trebuie să le facă pentru modificarea legislației pensiilor, astfel încât să dispară inechitățile din sistem în ceea ce privește calcularea pensiilor pentru grupele 1 și 2 de muncă, inechități ce au dus la calcule diferite pentru aceleași categorii de pensionari, cu aceeași vechime în muncă.

De asemenea, au fost abordate teme precum; prelungirea termenului de aplicabilitate al OUG nr. 36/30.04.2013 și modificarea art.8 alin. 2 și a art.20 alin.6 din această ordonanță; promovarea unei ordonanțe de urgență care să dea posibilitatea tuturor angajaților ce-și desfășoară activitatea în minele din Valea Jiului și care vor rămâne în momentul opririi definitive a activității fără loc de muncă și care nu au nici condiții de pensionare, să se poată pensiona în cazul în care doresc, dacă au un stagiu minim de cotizare de minim 15 ani; completarea OUG nr. 59/2000 privind Statutul Personalului Silvic, legiferată prin Legea 427 din 2001, cu prevederi similare celor din Legea 360/2002 privind Statutul Polițistului referitor la condițiile de pensionare și de stabilire a cuantumului pensiei; urgentarea adoptării Statutului Personalului Feroviar; aplicarea dispozițiilor Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Primarii din Valea Jiului, invitați la această întâlnire de lucru au susținut că pensiile speciale și ajutoarele sociale descurajează munca, proliferează inechitățile și subminează pacea socială în comunitățile din România. Atât sindicatele cât și administrația din Vale, au solicitat sprijinul politic al ministrului Muncii pentru ca activitatea minieră carboniferă să continue și în următoarea decadă, conform Convenției semnate între CSN Meridian și conducerea Ministerului Energiei.

Sindicatele din silvicultură și gospodărirea apelor au convenit împreună cu conducerea CSN Meridian și a Ministerului Muncii și Justiției Sociale, organizarea unor întâlniri pentru analizarea situației condițiilor de muncă, de salarizare și de pensionare pentru personalul aferent celor două domenii, în prezența reprezentanților Ministerului Apelor și Pădurilor și a Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social. Întâlniri similare cu ministerele de resort se vor organiza și cu reprezentanții sindicatelor din administrație și poliție, din apărare, transporturi și din agricultură.

Sursa: Agerpress