Rovana Plumb a semnat primele doua acorduri aferente granturilor SEE si norvegiene 2014-2021

Data publicarii: 24-08-2017 | Economie

Acordurile pentru Asistenta Tehnica si pentru Fondul pentru relatii bilaterale aferente granturilor SEE si norvegiene 2014-2021, in valoare de peste 13 milioane euro, au fost semnate, miercuri, de ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, conform unui comunicat de presa al autoritatilor, remis AGERPRES.

"La mai puțin de un an de la semnarea Memorandumurilor de Înțelegere privind implementarea mecanismelor financiare SEE și norvegian 2014-2021, moment ce a marcat finalizarea negocierilor între România și statele donatoare, Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a semnat astăzi, 23 august 2017, primele două acorduri pentru România. Este vorba despre Acordul privind Fondul pentru Relații Bilaterale și cel pentru finanțarea Asistenței Tehnice", se arată în document.

Acordurile care intră în vigoare miercuri prevăd asigurarea finanțării necesare acoperirii costurilor României pentru implementarea mecanismelor financiare SEE și norvegian 2014-2021 prin intermediul asistenței tehnice, respectiv întărirea relațiilor bilaterale între statele donatoare și România, prin Fondul pentru relații bilaterale.

"Conform prevederilor Memorandumurilor de Înțelegere privind implementarea mecanismelor financiare SEE și norvegian 2014-2021, România beneficiază pentru perioada de programare 2014-2021 de o asistență tehnică în valoare de 3 milioane euro (SEE: 1,5 milioane euro, Norvegia: 1,5 milioane euro, 100% grant) și de un fond pentru relații bilaterale în valoare de 10,05 milioane euro (SEE: 5,504 milioane euro, Norvegia: 4,546 milioane euro, 100% grant). În perioada următoare, Punctul Național de Contact împreună cu Oficiul Mecanismului Financiar vor agrea calendarul de implementare a granturilor acordate prin cele două acorduri", menționează sursa citată.

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și consolidarea relațiilor bilaterale între statele beneficiare și cele donatoare.

În cadrul perioadei de programare 2014-2021, România beneficiază, de o alocare de 502,5 milioane euro, ce sprijină proiecte în domenii precum dezvoltare locală și combaterea sărăciei, îmbunătățirea situației romilor, sănătate publică, inovare, mediu de afaceri și IMM-uri, sectorul ONG, cercetare și educație, eficiență energetică, energie regenerabilă și mediu, patrimoniu și schimb cultural, justiție, servicii corecționale și afaceri interne.

Sursa: Agerpress