Ministerul Apelor si Padurilor: Agent Green si de-clic.ro lanseaza petitii pe teme mincinoase; legal, platforma web www.inspectorulpadurii.ro nu exista

Data publicarii: 25-08-2017 | Economie

Agent Green si de-clic.ro lanseaza petitii pe teme mincinoase, deoarece platforma web www.inspectorulpadurii.ro este parte nefinalizata a unui contract expirat, un produs in stadiu intermediar, incomplet si, legal, acest produs nu exista, sustin reprezentantii Ministerului Apelor si Padurilor, intr-o informare remisa, joi, AGERPRES.

Sursa foto: www.inspectorulpadurii.ro

"Agent Green și de-clic.ro instigă, prin dezinformare voită și manipulare grosolană, mii de cetățeni de bună credință împotriva Ministerului Apelor și Pădurilor, prezentând instituția ca pe dușmanul public al dezvoltării sistemului informatic care contribuie la stoparea tăierilor ilegale. Ignoră voit realitatea expusă constant de Ministerul Apelor și Pădurilor, prin care se explică situația concretă a Inspectorului Pădurii. Creează intenționat confuzie între o aplicație de mobil funcțională și o platformă electronică inexistentă legal, care, întâmplător sau nu, au fost denumite la fel: Inspectorul Pădurii. Manipulează oamenii, cerându-le să semneze o petiție prin care solicită Ministerului Apelor și Pădurilor să facă lucruri despre care ei știu că sunt ilegale, fără să le prezinte integral informațiile primite constant de la instituție. Cer bani oamenilor pentru a organiza acțiuni contra Ministerului Apelor și Pădurilor, prezentându-le informații false", afirmă reprezentanții MAP.

Aceștia precizează că, în realitate, nu se poate continua dezvoltarea aplicației în forma cerută de Agent Green și de-clic.ro, deoarece Ministerul Apelor și Pădurilor nu poate să dezvolte ceva ce nu există legal.

"Platforma web www.inspectorulpadurii.ro este parte nefinalizată a unui contract expirat, un produs în stadiu intermediar, incomplet. Legal, acest produs nu există. În consecință, continuarea dezvoltării portalului în forma solicitată de Agent Green și de-clic.ro reprezintă o încălcare flagrantă a legii, cu consecințe de natură penală", se menționează în informează MAP.

Conform sursei citate, în 2016, Guvernul Cioloș "a încălcat legea achizițiilor publice" prin atribuirea directă a unui contract de dezvoltare, această aplicație fiind parte integrantă a respectivului contract, în valoare de peste 500.000 euro. Mai precis, a solicitat acordul ANRMAP pentru negocierea cu un singur ofertant și atribuirea directă, pe motiv că firma respectivă este unic deținător al tuturor codurilor sursă.

"Fals! Guvernul Cioloș a mințit pentru a obține acordul ANRMAP, firma deținând în realitate doar două dintre cele patru coduri sursă! Guvernul Cioloș și-a asumat prin contract să achite plăți în avans, reprezentând serviciile pe următoarele 20 de luni, ceea ce contravine flagrant cu legea achizițiilor publice. Până la data de finalizare a contractului (17 decembrie 2016), dezvoltarea nu a fost încheiată, nu s-a predat un produs final și nici s-a încheiat un act adițional. Prestatorul însuși recunoaște, prin adresă oficială, încheierea contractului fără predarea unui produs final! Concluzie: nimeni nu a predat sau primit un produs final în baza contractului încheiat de Guvernul Cioloș. Oficial și legal dezvoltarea sistemului informatic nu s-a produs!", precizează reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor.

Ei subliniază că "toate ilegalitățile prezentate" fac obiectul unei plângeri adresate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Conform informării, Ministerul Apelor și Pădurilor face deja demersuri pentru a respecta, la punct și virgulă, decizia CSAT din iunie 2015, cât și Programul de Guvernare 2017-2020, adică "va dezvolta legal" sistemul informatic integrat, care ajută la identificarea tăierilor ilegale, termenul de finalizare fiind decembrie 2018.

De asemenea, ministerul lucrează, în acest moment, la întocmirea caietului de sarcini pentru organizarea unei licitații publice pentru achiziția "legală" a serviciilor de dezvoltare a sistemului electronic integrat în cauză și continuă și alte demersuri pentru atingerea țintei asumate prin Programul de Guvernare: stoparea tăierilor ilegale în România.

Totodată, reprezentanții MAP menționează că "din respect pentru cetățenii de bună credință, care, dezinformați fiind, au semnat petiția inițiată de Agent Green și site-ul de-clic.ro", vor primi vineri petiția și vor răspunde la aceasta conform prevederilor legale și precizează că vor "sancționa public" și vom întreprinde toate demersurile legale față de orice tentativă de manipulare a opiniei publice în vederea discreditării Ministerului Apelor și Pădurilor.

Vineri, membri ai comunității de-clic și reprezentanți Agent Green vor fi prezenți la Ministerul Apelor și Pădurilor și vor înmâna cele peste 32.000 de semnături ale campaniei "Nu-i lăsa să-ți taie accesul la inspectorulpadurii.ro".

Conform unui comunicat al celor două organizații, acțiunea va avea loc începând cu ora 9:00 și va dura aproximativ o oră. Membrii de-clic vor purta bannere și stickere cu mesajul "Și eu sunt Inspectorul Pădurii!". Semnăturile vor fi înmânate sub formă digitală, iar stick-ul va fi prins într-un suport în formă de frunză.

Campania a fost inițiată de comunitatea de-clic și Agent Green imediat după anunțul din iulie 2017 al ministrului Apelor și Pădurilor, Doina Pană, care a declarat că nu va mai asigura mentenanța site-ului inspectorulpadurii.ro.

"Platforma web este cel mai complex sistem de verificare a trasabilității lemnului în România. Prin intermediul campaniei, cetățenii solicită ministrului să găsească soluții imediate pentru asigurarea accesului la site", se spune în comunicat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: