Croatia vrea sa se concentreze pe cresterea veniturilor din turism in loc de cresterea numarului de turisti

Data publicarii: 25-08-2017 | Economie

Croatia si-a propus sa faca trecerea de la cresterea numarului de turisti la cresterea sumelor cheltuite de vizitatori, ceea ce ar putea da o lovitura navelor de croaziera si operatorilor care activeaza in una dintre principalele destinatii turistice din Europa, informeaza Bloomberg.

Estimările arată că veniturile din turism în Croația vor crește în acest an cu 10% față de suma de 10 miliarde de euro generată în 2016, urmând să fie responsabile pentru o cincime din economia fostei republici iugoslave. Însă, dacă Croația este a cincea destinație turistică din sudul Europei, după Spania, Italia, Turcia și Grecia, este mult în urma rivalilor în ceea ce privește sumele cheltuite pe cap de vizitator. În plus, având în vedere că în alte țări din sudul Europei încep să apară reacții ostile față de supra-saturarea cu turiști, oficialii croați au început să își regândească abordarea, precizează ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli.

"Așteptările noastre referitoare la sosirile de turiști în sezonul estival au fost deja satisfăcute. În următoarea perioadă ne vom concentra pe creșterea sumelor cheltuite de turiști, precum și pe creștere vizitatorilor în afara lunilor de vară", a precizat Gari Cappelli.

Potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Turismului, în 2015 Croația s-a situat pe primele locuri în ceea ce privește sosirile de turiști, dar abia pe locul zece în ceea ce privește sumele cheltuite de turiști, după Cipru, Slovenia, Serbia și Bosnia-Herțegovina. Comparativ, cheltuielile turiștilor internațional au fost aproape de două ori mai mari în Portugalia decât în Croația.

În acest an în mai multe orașe din sudul Europei, inclusiv în Veneția și Barcelona, au avut loc proteste ale locuitorilor împotriva maselor de turiști care afectează calitatea vieții localnicilor care trăiesc în aceste orașe.

În Dubrovnik, cea mai vizitată destinație turistică din Croația, oficialii și-au anunțat intenția de reduce, cu până la o treime, numărul de turiști care ajung în oraș prin intermediul navelor de croazieră, pentru a proteja centrul istoric al orașului. Recent peste 9.000 de vizitatori oameni au trecut într-o singură zi prin Dubrovnik, cu mult peste recomandările Organizației Mondiale a Turismului.

"Este o situație inacceptabilă. Nu putem avea 9.000 de oameni în centrul istoric pentru că acești oameni nu vor pleca cu o amintire plăcută din Dubrovnik", a declarat primarul Mato Frankovic. Planul acestuia este să limiteze numărul de nave de croazieră la două pe zi și la aproximativ 4.000 de pasageri, de la situația actuală în care până la șase nave de croazieră acostează zilnic la cheiurile din Dubrovnik.

De asemenea, municipalitatea din Dubrovnik vrea să obțină aprobarea Ministerului Mediului pentru a construi un teren de golf cu o valoare estimată la câteva sute de milioane de euro. "Cu siguranță un teren de golf ar extinde sezonul turistic din Dubrovnik", a spus primarul Mato Frankovic. Orașul vrea să facă tranziția "spre un alt model turistic și să se concentreze pe calitate și nu pe numere. Număratul sosirilor și înnoptărilor s-a terminat", a mai spus Frankovic.

Însă nu toată lumea este încântată de ideea primarului din Dubrovnik, Asociația internațională a liniilor de croazieră apreciind că o astfel de politică ar fi dezamăgitoare. "Navele de croazieră aduc beneficii nu doar orașului Dubrovnik ci comunităților din jurul Adriaticii. Sperăm că planurile primarului din Dubrovnik nu vor fi puse în practică fără a discuta impactul lor cu navele de croazieră ș sectorul turistic", a declarat vicepreședintele pentru Europa la Asociația internațională a liniilor de croazieră, Catherine Couplan.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: