Chirie zero sau cladiri de referinta oferite de orasele care vor sa gazduiasca agentiile europene

Data publicarii: 25-08-2017 | Economie

Mai multe orase europene oferta diferite facilitati, precum scutire de la plata chiriei, cladiri de referinta sau servicii de relocare personalizate, in incercarea de a castiga cursa pentru a gazdui cele doua prestigioase agentii UE care vor trebui sa plece de la Londra dupa Brexit, informeaza Reuters.

Relocarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și a Autorității Bancare Europene (EBA) promite să dea un stimulent economiilor orașelor care vor găzdui aceste agenții. Însă concurența este una dură, nu mai puțin de 19 orașe, printre care și București, se luptă pentru a găzdui sediul EMA, care are 890 de angajați, față de 170 de angajați în cazul EBA. Pe lângă sutele de locuri de muncă bine plătite, EMA atrage anual aproximativ 36.000 de experți la reuniunile sale, o adevărată mană cerească pentru hoteluri. Și, mai important, Agenția care aprobă și monitorizează siguranța medicamentelor din UE poate fi un magnet pentru viitoarele investiții în sectoarele farmaceutic și al biotehnologiei.

"Găzduirea EMA va stimula viața comunității științifice, ceea ce este o veste bună pentru orice oraș și va atrage noi companii care vor să își mute operațiunile în Europa. Nu este nicio surpriză că fiecare țară încearcă să își maximizeze oferta într-un fel sau altul", a declarat Lars Rebien Sorensen, fost director la producătorul danez de medicamente Novo Nordisk, și care în prezent este emisar special pentru candidatura orașului Copenhaga.

În timp ce Frankfurt este considerat favorit clar în cursa pentru găzduirea Autorității Bancare Europene (EBA), în cazul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) cursa este mult mai strânsă, Stockholm, Copenhaga, Amsterdam, Dublin, Barcelona, Milano, Viena și Lille numărându-se printre orașele care fac eforturi de promovare.

Unii dintre concurenți au oferit clădiri de birouri noi nouțe, sau care vor fi construite special pentru nevoile EMA, chiar dacă există semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca aceste clădiri să fie terminate în cele 16 luni scurse între luna noiembrie 2017, când vor fi anunțate orașele care vor găzdui cele două agenții, și luna martie 2019, când Marea Britanie ar urma să iasă din UE.

Alte orașe oferă clădiri de referință. Astfel Barcelona oferă Turnul Agbar, iar Milano oferă Pirelli Tower, un simbol al renașterii economice a Italiei după cel de al doilea război mondial. În schimb, Atena oferă două foste depozite de tutun, o alegere oarecum nepotrivită pentru o instituție europeană responsabilă de sănătatea publică.

Pe de altă parte, Copenhaga a selectat o clădire care se află la doar 10 minute de aeroport și, de asemenea, a promis că va plăti chiria pentru această clădire timp de 20 de ani. Capitala Danemarcei nu este singurul oraș candidat care oferă o chirie subvenționată. Viena, care candidează atât pentru sediul EMA câ și pentru cel al EBA, oferă scutirea de la plata chiriei timp de 25 de ani, în timp ce Varșovia se oferă să plătească jumătate din costurile chiriei timp de 10 ani.

Comisia Europeană va evalua diferitele oferte până la data de 30 septembrie, pe baza unor criterii convenite anterior precum acces la infrastructură și posibilitatea continuării activităților, înainte ca miniștrii din cele 27 de stat membre UE să ia o decizie prin vot în luna noiembrie. Procedura de vot va fi una secretă, dar acest lucru nu exclude negocierile din culise, în presă apărând deja speculații că Franța a acceptat ca Frankfurt să obțină sediul EBA cu condiția ca noul sediul al EMA să fie la Lille.

În cazul României, Guvernul de la București a anunțat pe 21 iulie că a fost finalizat dosarul de candidatură pentru relocarea de la Londra la București a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: