Activistii de mediu au predat la Ministerul Apelor si Padurilor cele 32.000 de semnaturi de sustinere pentru Inspectorul Padurii

Data publicarii: 25-08-2017 | Economie

Activistii de mediu ai comunitatii de-clic si organizatiei Agent Green au inmanat, vineri, reprezentantilor Ministerului Apelor si Padurilor (MAP) cele peste 32.000 de semnaturi stranse in cadrul campaniei de sustinere intitulata 'Nu-i lasa sa-ti taie accesul la inspectorulpadurii.ro'.

În fața ministerului de resort a protestat pașnic, timp de o oră, un grup de câteva zeci de persoane, ce afișau bannere și stickere pe care au scris "Je suis InspectorulPădurii.ro" sau "Și eu sunt Inspectorul Pădurii!'.

"Dorința expresă a doamnei ministru (Doina Pană, ministrul Apelor și Pădurii, n.r.) de a accepta să primim direct petiția și semnăturile care stau în spatele ei a fost din respect pentru oamenii de bună credință care au semnat. Noi considerăm că aceștia au fost înșelați și determinați să semneze această petiție, iar inițiatorii s-au folosit de argumente mincinoase. Alături de adresa pe care le-am înaintat-o ca urmare a inițierii acestei petiții, am atașat și documentele care ne sunt în favoare și vorbim în cunoștință de cauză. Nu facem niciodată afirmații gratuite, iar doamna ministru niciodată nu cred că poate fi acuzată de cineva că se opune dezvoltării tuturor instrumentelor informatice care contribuie la stoparea tăierilor ilegale din pădurile României. Precizez: dezvoltare legală! Doamna ministru este inițiatorul și mama Radarului Pădurii, primul instrument care își spune și acum cuvântul în bătălia împotriva tăierilor ilegale, deci prin urmare nu poate fi acuzată sub nicio formă de absolut nimeni din țara asta că-și dorește să stopeze ceea ce dumneai a inițiat", a susținut Felicia Szucs, directorul de cabinet al ministrului Apelor și Pădurilor, la momentul preluării semnăturilor petiției, transmise în format electronic de către activiștii de mediu.

La rândul său, Raluca Veștemeanu, coordonator de campanie la de-clic, a afirmat că pădurile reprezintă un subiect important și sensibil în România, iar cetățenii s-au unit pentru o cauză nobilă.

"Noi am primit adresa respectivă în urmă cu o lună și am publicat-o integral pe site-ul nostru, împreună cu un drept la replică, în care am explicat și adăugat că nu este problema cetățeanului de rând faptul că există o neînțelegere birocratică între minister și firma dezvoltatoare și ne pare rău că ministerul se antepronunță pe o nelegalitate înaintea autorităților. Cetățenii sunt uniți pentru o cauză nobilă. Pădurile reprezintă un subiect foarte important și sensibil", a spus Veștemeanu.

În replică, Felicia Szusz a punctat faptul că nu se închide platforma inspectorulpadurii.ro, ci este vorba despre o dezvoltare a acesteia, dar care trebuie să se facă în mod legal.

"Nu este o neînțelegere între nimeni. Vă rog să studiați și dvs. documentația cu foarte mare atenție. De asemenea, și parteneri noștri și mass-media aveți deja documentele transmise pe e-mail. Doamna ministru o să vă stea la dispoziție cu toate explicațiile. Nu se închide absolut nimic, doar se dorește dezvoltarea platformei în mod legal. La ora actuală, aceasta nu este funcțional, nu este un produs legal la acest moment, iar firmele care au inițiat prin contract dezvoltarea acestei platforme InspectorulPădurii.ro și-au încetat pur și simplu contractul. O să vedeți în documentele care v-au fost transmise acest lucru. Pădurile sunt foarte importante, la fel și inițiativa civică, dar bazată pe argumente solide, și nu pe minciuni", a punctat reprezentatul ministerului de resort.

Comunitatea de-clic și Agent Green au demarat în urmă cu o lună o campanie prin care cetățenii solicită ministrului Apelor și Pădurilor, Doina Pană, să găsească soluții imediate pentru asigurarea accesului la site-ul inspectorulpadurii.ro.

Ministerul Apelor și Pădurilor a atras atenția, joi, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, că cele două organizații de mediu lansează petiții pe teme mincinoase, deoarece platforma web www.inspectorulpadurii.ro este parte nefinalizată a unui contract expirat, un produs în stadiu intermediar, incomplet și, legal, acest produs nu există.

Potrivit sursei citate, în realitate, nu se poate continua dezvoltarea aplicației în forma cerută de Agent Green și de-clic.ro, deoarece Ministerul Apelor și Pădurilor nu poate să dezvolte ceva ce nu există legal.

Documentele deținute de către ministerul de resort și transmise mass-media arată că, în 2016, Guvernul Cioloș "a încălcat legea achizițiilor publice" prin atribuirea directă a unui contract de dezvoltare, această aplicație fiind parte integrantă a respectivului contract, în valoare de peste 500.000 euro. Mai precis, a solicitat acordul ANRMAP pentru negocierea cu un singur ofertant și atribuirea directă, pe motiv că firma respectivă este unic deținător al tuturor codurilor sursă.

"Fals! Guvernul Cioloș a mințit pentru a obține acordul ANRMAP, firma deținând în realitate doar două dintre cele patru coduri sursă! Guvernul Cioloș și-a asumat prin contract să achite plăți în avans, reprezentând serviciile pe următoarele 20 de luni, ceea ce contravine flagrant cu legea achizițiilor publice. Până la data de finalizare a contractului (17 decembrie 2016), dezvoltarea nu a fost încheiată, nu s-a predat un produs final și nici s-a încheiat un act adițional. Prestatorul însuși recunoaște, prin adresă oficială, încheierea contractului fără predarea unui produs final! Concluzie: nimeni nu a predat sau primit un produs final în baza contractului încheiat de Guvernul Cioloș. Oficial și legal dezvoltarea sistemului informatic nu s-a produs!", menționează reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor.

În acest context, toate ilegalitățile prezentate fac obiectul unei plângeri adresate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Conform informării, Ministerul Apelor și Pădurilor face deja demersuri pentru a respecta, la punct și virgulă, decizia CSAT din iunie 2015, cât și Programul de Guvernare 2017-2020, adică "va dezvolta legal" sistemul infomatic integrat, care ajută la identificarea tăierilor ilegale, termenul de finalizare fiind decembrie 2018.

De asemenea, ministerul lucrează, în acest moment, la întocmirea caietului de sarcini pentru organizarea unei licitații publice pentru achiziția "legală" a serviciilor de dezvoltare a sistemului electronic integrat în cauză și continuă și alte demersuri pentru atingerea țintei asumate prin Programul de Guvernare: stoparea tăierilor ilegale în România.

Ministerul Mediului a lansat, în data de 19 iulie 2016, aplicația 'Inspectorul Pădurii', dedicată celor care vor să reclame transporturi ilegale de lemn, ce poate fi descărcată gratuit din Google Play de către orice persoană direct pe un smartphone cu sistem de operare Android.

În data de 9 decembrie 2016, ministerul de resort prezintă și lansează inspectorulpadurii.ro, portalul exploatărilor legale și a transporturilor de masă lemnoasă. Noul instrument operează imagini satelitare și le suprapune în timp real pe hărți electronice, fiind posibilă astfel depistarea inclusiv a posibilelor tăieri ilegale de pădure, preciza la vremea respectivă Ministerul Mediului.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: