Statutul de membru UE inseamna si o cheltuiala bugetara de circa sase miliarde lei

Data publicarii: 03-01-2007
Romania va contribui, in 2007, cu 3,97 miliarde lei la bugetul Uniunii Europene, potrivit estimarilor cuprinse in legea bugetului de stat, si cu alte doua miliarde lei la cofinantarea fondurilor europene, sumele exacte urmand sa fie stabilite la mijlocul anului 2007. In bugetul pentru primul an de dupa aderare suma prevazuta pentru contributia la bugetul Uniunii Europene reprezinta 3,97 miliarde lei si alte doua miliarde lei pentru cofinantarea fondurilor europene. Negocierile pentru toate categoriile de fonduri, dar si pentru contributia la bugetul comunitar nu au fost, inca, finalizate, iar bugetul de stat al Romaniei pentru 2007 a luat in calcul estimarile in functie de versiunile Comisiei Europene de la data semnarii Tratatului de aderare, in 2004. Negocierile financiare vor fi incheiate la mijlocul anului  2007, iar bugetul va cuprinde atunci sumele exacte prin operarea unei rectificari.

Contributia Romaniei la bugetul european are patru componente de baza: veniturile fiscale (taxe vamale, taxe vamale agricole, contributia de zahar), TVA, rabatul acordat Marii Britanii (pentru acoperirea dezechilibrului dintre sumele varsate de Marea Britanie la buget si cheltuiele facute de catre UE pe teritoriul acesteia) si resursa din Venitul National Brut. In urmatorii patru ani, contributia Romaniei la bugetul UE va fi de circa 1% din PIB, insemnand 1,1-1,3 miliarde euro. Peste jumatate din contributie va proveni din VNB, circa 700 milioane euro, iar alte sume consistente sunt asigurate din taxe vamale (peste 140 milioane euro) si TVA (128 milioane).

In perioada 2007-2009, de tranzitie, Romania va continua sa primeasca fonduri de preaderare, dar va incepe sa beneficieze si de fondurile de postaderare.

Cele doua categorii de fonduri comunitare vor insuma, in 2007, 1,9 miliarde euro, din care peste 1,3 miliarde euro vor insemna finantarea postaderare. In total, pana in 2013, prin programele finantate din fondurile de postaderare, in Romania vor ajunge 19,66 miliarde euro. Fondurile in perioada de postaderare vor avea doua destinatii principale politica agricola comuna si politica de coeziune sociala si economica. In 2007, obiectivul de politica agricola comuna va fi realizat prin intermediul Fondului European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Fondul European de Pescuit si a Fondului European de Garantare Agricola. In 2007, cele trei instrumente financiare vor totaliza peste 884 milioane euro.

Cel de-al doilea obiectiv major, de coeziune, va sprijini programe cuprinse in Cadrul Strategic National de Referinta pe care il coordoneaza Ministerul Finantelor. Potrivit CSNR, vor exista doua obiective, dupa aderare. Primul obiectiv va include sapte categorii de programe pentru "convergenta" economica, iar cel de-al doilea va viza alte opt tipuri de programe pentru "cooperare teritoriala". Programele vor fi finantate prin cele doua fonduri structurale: Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul Social European, precum si prin Fondul de Coeziune. In 2007, prin intermediul celor trei fonduri, in Romania vor putea ajunge peste 1,33 miliarde euro care vor fi cofinantate prin bugetul de stat si bugetele locale.

Obiectivul de "convergenta" vizeaza competitivitatea economica, mediul, transporturile, eliminarea disparitatilor intre regiuni ca nivel de dezvoltare, dezvoltarea capacitatii de administrare a institutiilor. Celalalt obiectiv strategic "cooperarea teritoriala" se va axa pe cooperarea la nivel national, regional, european, in special pentru prevenirea si combaterea dezastrelor naturale.

Fondurile structurale sunt programate de catre Comisia Europeana pe o perioada de sapte ani si au ca principal scop eliminarea diferentelor de dezvoltare dintre regiunile Europei, fiind destinate zonelor care se situeaza sub 75% din media PIB-ului pe cap de locuitor in UE. Din aceasta perspectiva, Romania, impartita in opt regiuni de dezvoltare, are o medie de sub 30% din PIB-ul UE pe cap de locuitor. Directiile de finantare ale fondurilor structurale sunt stabilite de catre CE impreuna cu statele membre care isi decid strategia de dezvoltare si o propun Comisiei.

Romania ar putea beneficia, in urmatorii ani, de fonduri europene de pana la trei ori mai mari, pe an, fata de sumele platite pentru contributia la bugetul comunitar sau pentru cofinantarea banilor europeni, dar nivelul acestora va depinde de capacitatea de absorbtie care inseamna numarul de proiecte care indeplinesc criteriile europene si care pot primi finantare europeana.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: