Vlasceanu (ACUE): Guvernul nu a definit nici pana acum consumatorii vulnerabili de energie si gaze, astfel incat acestia sa fie protejati

Data publicarii: 31-08-2017 | Economie

Nicio autoritate a statului nu s-a implicat pana acum in gasirea unor solutii pentru consumatorii vulnerabili de energie si gaze, fapt care distorsioneaza puternic piata, a declarat, miercuri, Silvia Vlasceanu, director executiv al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), in cadrul unei dezbateri organizate de publicatia energynomics.ro.

"Ceea ce noi nu discutăm este definirea și nu doar definirea, ci și identificarea consumatorului vulnerabil și măsurile care pot fi luate pentru sprijinirea lor. Nimeni nu se implică, nici Ministerul Muncii, cum scrie în Legea energiei, cu sprijinul autorității (ANRE — n.r.), Guvernul în general", a spus Vlăsceanu.

Ea a dat drept exemplu un raport din care reieșea că în țările UE consumatorii casnici plătesc cu până la 80% mai mult la energie decât clienții industriali. În România, situația este exact invers, deoarece nu au fost identificați nici până acum acei consumatori care au cu adevărat nevoie să fie protejați prin lege.

"La noi este invers, industria plătește mai mult decât casnicul, pentru că noi nu am venit cu măsuri de identificare și sprijinire a consumatorului vulnerabil la energie și gaze. Aceste măsuri lipsesc cu desăvârșire și de fiecare dată Ministerul Muncii te duce spre venitul minim garantat. Nu acelea sunt soluțiile, că îi dai un ajutor pentru încălzire iarna. Deci băgăm sub preș o problemă care distorsionează de fapt economic piața de energie electrică și gaze naturale", a mai susținut oficialul ACUE.

Totodată, prezent la eveniment, Vasile Ciolpan, directorul Departamentului Comercializare Energie din cadrul Romgaz, a arătat că Guvernul a decis să supraimpoziteze profiturile producătorilor și furnizorilor de gaze ca urmare a procesului de liberalizare, supraimpozitare care se aplică și în prezent, cu toate că nu mai există calendar de liberalizare.

El a amintit, cu această ocazie că, potrivit legii, acești bani ar fi trebuit să meargă pentru susținerea financiară a consumatorului vulnerabil.

"Atunci când a fost lansat calendarul de liberalizare, o componentă a prețului de vânzare a producătorului era suprataxarea, instituită până la atingerea convergenței cu prețul de import, care era referința atunci. Convergența a fost atinsă, prețul de import este sub cel de producție internă, calendarul nu mai există, dar totuși suprataxarea există", a arătat Ciolpan.

Potrivit Legii 123/2012, legea-cadru a energiei electrice și gazelor naturale, "Guvernul, cu avizul Consiliului Concurenței, poate decide constituirea unui fond de solidaritate pentru susținerea financiară a consumatorului vulnerabil, din contribuția și/sau impozitarea suplimentară a profiturilor neașteptate ale producătorilor și furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, realizate ca urmare a unor situații favorabile ale pieței și/sau a unor tranzacții conjuncturale. Modul de constituire și utilizare a fondului se stabilește prin hotărâre a Guvernului".

Sursa: Agerpress