Bogdan Olteanu a castigat in 2006 peste un miliard de lei vechi din privatizarea BCR

Data publicarii: 03-01-2007
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, se numara printre cei mai bogati bugetari ai anului 2006, cel de-al treila om in stat obtinand peste 1 miliard de lei vechi numai din privatizarea BCR, pe langa salariul de la Parlament. Bogdan Olteanu si-a depus declaratia de avere pe 2006, fiind un caz aproape singular printre deputatii care, in mod normal, ar fi trebuit sa isi declare situatia veniturilor, conturilor bancare si a bunurilor inca de la sfarsitul lunii decembrie. Potrivit documentului postat pe site-ul Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu a incasat in 2006 nu mai putin de 112.610 RON de la comisia de privatizare a BCR si aproape 27 000 RON din comisia de privatizare a CEC.

Sumele impresionante castigate de la bugetul de stat  sunt cu atat mai controversate cu cat liberalul dn fruntea Camerei Deputatilor a fost nevoit sa se retraga din comisia de privatizare a CEC-ului, la jumatatea anului, ca urmare a scandalului in care a fost implicat prin acuzatiile formulate chiar de catre colegul sau, liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu. Liderul deputatilor liberali i-a reprosat lui Olteanu ca se afla intr-o grava situatie de incompatibilitate, cel putin din punct de vedere moral, ceea ce l-a facut pe presedintele Camerei Deputatilor sa se retraga din comisia CEC, comisie care oricum s-a dovedit inutila, in conditiile in care premierul a anuntat la sfarsitul anului ca statul roman renunta la privatizarea bancii si isi va mentine pachetul majoritar de actiuni. Olteanu nu s-a recuzat insa si din comisia BCR, pe motiv ca expertiza sa este necesara in derularea procesului de privatizare a bancii.

Investit ca presedinte al Camerei Deputatilor in martie 2006, Bogdan Olteanu a castigat ca sef al acestui for 44 000 RON, iar, in primele luni ale anului, in calitate de ministru pentru Relatia cu Parlamentul, a incasat  aproape 10 000 de RON. Tot in 2006, liderul liberal si-a dechis un cont bancar la BRD in valoare de 93 000 de RON, la care se adauga alte doua conturi bancare deschise in 2005, unul tot la BRD, in valoare de 11 000 de euro si unul la Banc Post, in valoare de 43 000 RON. In declaratia de avere mai figureaza si doua credite de 56 000 euro si 9 600 RON, credite care desi au fost contractate in 2005 si 2004 nu apar in declaratiile anterioare.

In rest, Bogdan Olteanu nu a achizitionat si nu a instrainat bunuri sau terenuri. Impreuna cu sotia sa, Cristina, este in continuare proprietarul unei vile, dobandite in 2004 si a carei valoare impozabila este de 184.753  RON. Pe langa vila din Bucuresti, cei doi mai detin o casa de vacanta, situata in satul Barasti, comuna Adunatii Copaceni. Bogdan Olteanu nu si-a schimbat nici masina, fiind posesorul unui Citroen C3 Pluriel, achizitionat in 2004. La capitolul bijuterii, obiecte de arta si colectii, el sta mult mai prost decat predecesorul sau, Adrian Nastase, declaratia de avere continand doar doua rubrici. Astfel, presedintele Camerei Deputatilor are doua desene Emilio Greco, estimate la 10 000 euro si cinci picturi Carmen Nistorescu, estimate la 1000 euro.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: