Japonia vrea sa stranga 13 miliarde de dolari din vanzarea de actiuni Japan Post

Data publicarii: 05-09-2017 | Economie

Guvernul japonez se pregateste sa vanda o participatie de aproximativ 1.400 miliarde yeni (13 miliarde de dolari) la Japan Post Holdings Co Ltd, o operatiune de plasare de actiuni care ar urma sa aiba o amploare similara cu oferta publica initiala din 2015 a operatorului postal nipon, au declarat luni pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor, Ministerul japonez de Finanțe intenționează să organizeze această ofertă secundară până la finele lui septembrie, iar luni reprezentanții ministerului s-au întâlnit cu mai multe bănci pentru a discuta vânzarea, al cărei preț și volum urmează să fie stabilit în perioada 5-27 septembrie, după ce va fi evaluat interesul investitorilor.

În prezent, acțiunile Japan Post se tranzacționează în intervalul 1.340 — 1.410 yeni, comparabil cu prețul de 1.400 de yeni pe acțiune, la cât s-a derulat oferta publică inițială din 2015.

Un purtător de cuvânt de la Japan Post a precizat că momentul în care va fi organizată vânzarea de acțiuni nu a fost decis, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Acesta va fi primul plasament de acțiuni la operatorului poștal nipon după ce, în luna noiembrie 2015, guvernul nipon a strâns aproape 12 miliarde de dolari de pe urma unei oferte publice inițiale la Japan Post și cele două divizii financiare ale sale.

Operatorul poștal din Japonia are aproximativ 195.000 de angajați și 24.000 de oficii poștale. Japan Post gestionează și una dintre cele mai mari bănci nipone, Japan Post Bank, și cel mai mare asigurător nipon, Japan Post Insurance.

Până în anul fiscal 2022, Guvernul nipon, care deține 80% din acțiunile Japan Post, intenționează să vândă acțiuni la operatorul poștal în valoare de până la 36 de miliarde de dolari pentru a finanța o parte din lucrările de reconstrucție a zonelor din nordul Japoniei, afectate de seismul și tsunamiul devastator din luna martie 2011.

Sursa: Agerpress