In timp ce dorea CEC, OTP Bank a finantat organizatiile iredentiste maghiare

Data publicarii: 04-01-2007
OTP Bank, unul dintre principalii jucatori de pe piata bancara din Ungaria, cu sucursale si in Romania, a alocat o suma importanta de bani pentru cea de-a doua editie a Taberei "EMI", desfasurata la sfarsitul verii la Gheorgheni. Evenimentul nu a fost altceva decat o copie fidela a taberei neohortysto-revizionisto-naziste "Magyar Sziget" de la Kissmaros-Ungaria. Organizatoarea manifestarii a fost asociatia condusa de c1ujeanul Soos Sandor, "Tineretul Maghiar din Ardeal" (EMI), care s-a facut cunoscuta prin promovarea ideilor cu caracter neoiredentist si autonomist.

OTP Bank pare a fi dispusa sa sprijine actiuni sensibile vizand obiective autonomist-separatiste. Institutia bancara a alocat o suma importanta de bani pentru cea de-a doua editie a taberei "EMI", desfasurata la sfarsitul verii la Gheorgheni si care nu este altceva decat o copie fidela a taberei neohortysto-revizionisto-nazista "Magyar Sziget" de la Kissmaros-Ungaria. Organizatoarea manifestarii a fost asociatia condusa de clujeanul Soos Sandor, "Tineretul Maghiar din Ardeal" (EMI), care s-a facut cunoscuta prin promovarea ideilor cu caracter neoiredentist si autonomist.

Cei aproximativ 2500 de etnici maghiari, cei mai multi tineri din Transilvania, dar si din comunitatile de maghiari din tarile aflate in Bazinul Carpatic, au incercat, pe parcursul celor cinci zile de dezbateri, sa gaseasca metode pentru obtinerea autodeterminarii maghiarilor din Transilvania, zona Delvideki (Serbia) si regiunea Felvideki (Slovacia). Printre cei care au conferentiat la manifestare s-a numarat controversata Eva Maria Barki, declarata påna nu demult "persona non-grata" de autoritatile romane. Ea a vorbit despre felul in care si-au obtinut locuitorii regiunii Tirolul de Sud dreptul la autodeterminare.

Barki le-a spus participantilor ca exemplul tirolez poate fi urmat si de maghiari deoarece "cine solicita acordarea dreptului la autodeterminare totala primeste autonomie". La discutii au mai luat parte istoricul Vekov Karoly, care a prezentat procesul "Szoboszlay", Garda Dezso, deputat UDMR, si Arus Zsolt, presedintele Scaunului Gheorgheni al Consiliului National Secuiesc. Garda Dezso a subliniat ca "de cåte ori s-a incercat sa se ingradeasca sau sa se ia libertatea secuilor, acestia intotdeauna au ripostat si si-au aparat cu armele libertatea".

Citeste tot articolul in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: