Dobre: Activitatea de turism este reglementata de o Ordonanta din 1998; este absolut necesara o Lege a turismului

Data publicarii: 07-09-2017 | Economie

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat miercuri, la Brasov, ca o Lege a turismului este absolut necesara, avand in vedere ca la ora actuala activitatea de turism in Romania este reglementata de o Ordonanta din anul 1998.

"Adoptarea unei Legi a turismului este un pas important și va fi mult mai bine față de ceea ce nu avem acum. La ora actuală activitatea de turism în România este reglementată de o Ordonanță din anul 1998, deci aproximativ cu 10 ani înainte de a intra în Uniunea Europeană. De atunci s-au mai făcut mici modificări și avem la ora actuală 75 de acte normative care reglementează activitatea în turism, în România. Cred că trebuie să reducem această birocrație din ce în ce mai mult în ceea ce privește reglementarea unui domeniu de activitate și chiar vreau să începem cu turismul", a declarat Dobre, înainte de întâlnirea cu patronatele și asociațiile din turism din Regiunea Centru, care a avut loc la Brașov.

Întrebat despre noutățile Legii turismului, ministrul a afirmat că în afară de faptul că în orice lege trebuie să existe și obligații, dar și drepturi, în primul rând este obligația administrației publice centrale, cea care se va ocupa de reglementarea activității în turism, adică Ministerul Turismului, dar și obligația administrațiilor publice locale, obligația turiștilor care trebuie să respecte față de tot ceea ce vizitează în România.

"Bineînțeles, avem acel sistem informatic de evidență a activității de turism în România, baza statistică de care are nevoie ministerul și, după aceea,cred eu că ceea ce este mai important sunt normele de aplicare, normele metodologice care sunt specificate în obligația Ministerului Turismului, care trebuie să le reglementeze prin hotărâri de Guvern, Ordine de ministru, sau ordine comune cu alți colegi din Guvernul României. Legea trebuie să fie cât se poate de dinamică și în ea trebuie să fie o bază, ceea ce cere și sistemul, inclusiv partea juridică a unui act normativ, dar tot ceea ce înseamnă reglementare trebuie să se facă prin norme", a explicat ministrul Turismului.

După finalizarea dezbaterilor publice, programate până la finalul lunii septembrie, se va merge apoi pentru aprobarea legii în Guvern, mai departe în Parlament în cele două Camere, Senat și Camera Deputaților, timp în care Ministerul Turismului va lucra la normele de aplicare ale legii, astfel încât imediat ce va fi promulgată de președintele României, să se poată intra și cu normele de aplicare.

Răspunzând unei întrebări referitoare la dezvoltarea și a altor zone din România din punct de vedere turistic, în afara de zona montană și Litoral, odată cu apariția Legii turismului, Mircea Titus Dobre a subliniat că trebuie să existe o colaborare între instituțiile centrale, locale, alături de care ar trebui să vină și privații.

"Trebuie să fim maturi și să înțelegem că doar o colaborare între instituțiile locale și instituțiile publice centrale se poate ajunge la o dezvoltare mult mai eficientă a activității turistice în România. Alături de aceste entități trebuie să vină și privații, apoi trebuie să vindem mult mai bine, să știm să vindem mult mai bine, să știm să facem pachete de servicii turistice cât mai competitive. Aici este rolul privaților, nu al statului, pentru că statul nu intră în această activitate comercială. Investițiile în România sunt în proporție de 99,99% private. Statul mai deține prin anumite companii niște părți sociale. La Neptun-Olimp avem niște structuri de cazare, în rest nu avem nimic", a punctat ministrul.

După mai bine de cinci ore de discuții cu reprezentanții asociațiilor și patronatelor din turism din Regiunea Centru, ministrul Dobre a declarat că a fost o întâlnire foarte constructivă, în care s-au spus lucruri extraordinar de pertinente.

"Foarte constructivă întâlnirea și, întotdeauna sunt deschis la ceea ce înseamnă constructiv. Nu cred că a fost o discuție distructivă și nu a venit nimeni cu ceva neagumentat. Am văzut oameni și operatori economici cu niște lucruri extraordinar de pertinente și câteodată trebuie să ne pună și semne de întrebare, pentru că nu ajung la conducătorii instituțiilor centrale", a concluzionat ministrul Turismului.

Sursa: Agerpress