FAO: Recoltele-record de cereale au dus in august la scaderea preturilor la alimente la nivel mondial

Data publicarii: 08-09-2017 | Economie

Indicele preturilor la produsele alimentare la nivel mondial a scazut usor in luna august, comparativ cu luna iulie, dupa trei luni consecutive de crestere, in conditiile in care perspectiva unor recolte consistente a dus la scaderea preturilor la cereale, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna august 2017, acest indice a scăzut cu 1,3%, comparativ cu luna iulie, până la un nivel de 176,6 puncte. În pofida scăderii din august, prețul global al alimentelor este cu 6% mai mare decât cel înregistrat în luna similară din 2016.

Potrivit FAO, factorul principal care a stat la baza scăderii prețului global al alimentelor în luna august a fost declinul de 5,4% al prețului la cereale, ca urmare a estimărilor privind o producție ridicată, în special în regiunea Mării Negre. De asemenea, au scăzut prețurile la carne și zahăr, grație perspectivelor unor oferte consistente. În schimb, au crescut prețurile la ulei vegetal și lactate.

Chiar dacă prețurile la alimente au crescut constant în lunile mai, iunie și iulie, economistul șef al FAO, Abdolreza Abbassian, este de părere că stocurile mari nu vor lăsa loc pentru noi creșteri de prețuri în viitorul apropiat.

"Oferta generală pentru aproape toate materiile prime pe care le urmărim indică un nivel care depășește cererea preconizată, cel puțin pentru moment", a spus Abbassian.

În paralel, FAO și-a îmbunătățit joi estimările privind producția mondială de cereale în sezonul 2017 — 2018, până la nivelul record de 2,611 miliarde tone, cu 18,4 milioane de tone mai mult decât preconiza anterior, în timp ce stocurile mondiale de cereale ar urma să atingă și ele un nou record de 719 milioane tone, cu 15 milioane tone mai mult decât se estima în luna iulie.

De asemenea, producția mondială de grâu în 2017 ar urma să fie superioară recordului stabilit anul trecut. FAO și-a îmbunătățit estimările în acest caz la 748,8 milioane tone, cu 8,9 milioane tone, sau 1,2%, peste estimările din luna iulie.

Economistul șef al FAO a mai spus că uraganele din SUA nu au afectat produsele care sunt incluse în indicele prețurilor produselor alimentare pentru că recoltatul s-a încheiat înainte ca uraganele să lovească SUA, chiar dacă a existat un impact localizat asupra infrastructurii.

Sursa: Agerpress