Ministerul Energiei asteapta o oferta clara din partea Fondului Proprietatea pentru actiunile Hidroelectrica

Data publicarii: 09-09-2017 | Economie

Ministerul Energiei asteapta o oferta clara din partea Fondului Proprietatea pentru pachetul de 20% din actiunile Hidroelectrica, precizand ca orice comentariu pe aceasta tema este prematur, se arata intr-un raspuns al institutiei, remis la solicitarea AGERPRES.

"Este prematur să comentăm opțiunea avansată de Fondul Proprietatea în legătură cu participația pe care o deține la Hidroelectrica. Așa cum menționează chiar acționarul minoritar al Hidroelectrica, analiza privind vânzarea acțiunilor este într-o fază preliminară. Așteptăm să vedem o ofertă clară din partea acționarului minoritar al Hidroelectrica, pentru a ne putea formula un răspuns", a declarat ministrul de resort, Toma Petcu.

Pe de altă parte, reprezentanții Fondului au precizat, pentru AGERPRES, că ministerul nu are drept de preempțiune pentru pachetul de acțiuni de 20%, astfel că Fondul poate vinde oricui această participație.

Lipsa de progres privind listarea propusă a Hidroelectrica a dus la analizarea opțiunilor strategice privind participația Fondului Proprietatea la compania energetică, a anunțat, vineri, Johan Meyer, co-CEO și co-manager de Portofoliu al FP, într-o declarație remisă AGERPRES.

"Am decis să evaluăm opțiunile strategice pentru participația noastră la Hidroelectrica, din cauza lipsei de progres privind listarea propusă a companiei, în ciuda condițiilor favorabile de piață și a interesului semnificativ manifestat de investitori. În plus, în opinia noastră, o bază mai largă de acționari, pe lângă Fondul Proprietatea, va continua să consolideze guvernanța corporativă adecvată și să monitorizeze în permanență nivelul de transparență și responsabilizare a conducerii pentru performanța generală a companiei. Fondul Proprietatea își va păstra poziția fermă împotriva oricăror acțiuni care amenință să distrugă valoarea companiei'', a spus Meyer.

El susține că strategia preferată de Fond este listarea Hidroelectrica, iar cele două procese pot fi combinate în scopul maximizării valorii companiei pentru acționarii FP.

Fondul Proprietatea analizează vânzarea participației sale la Hidroelectrica, la care deține în prezent 19,94%, se arată într-un anunț publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).

''Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala București, în calitate de Administrator de Investiții al Fondul Proprietatea, dorește să informeze acționarii că, în conformitate cu angajamentul său continuu de a crește valoarea pentru acționari și de a crește lichiditatea activelor din portofoliul Fondului, Fondul analizează strategic opțiunile sale privind participația pe care o deține în SPEEH Hidroelectrica. Fondul deține în prezent 19,94% din capitalul social subscris al societății (reprezentând 32,01% din VAN-ul Fondului la 30 iunie 2017)'', se arată în document.

Conform sursei citate, analiza este în faza preliminară și nu există calendar definit în ceea ce privește luarea unei decizii.

''Anunțuri ulterioare vor fi făcute la momentul la care va fi necesar. Cu toate acestea, trebuie menționat că Citigroup Global Markets Limited și UBS Limited au fost desemnați în calitate de consultanți financiari în legătura cu tranzacția preconizată'', menționează sursa citată.

Sursa: Agerpress