Sereny (APRM): Sectorul mobilei este unul performant; sold favorabil la export si a doua valoare adaugata bruta, dupa IT

Data publicarii: 16-09-2017 | Economie

Sectorul mobilei este unul performant, avand un sold favorabil la export, de 1,6 miliarde de euro anul trecut, iar valoarea adaugata bruta inregistrata este de 55%, a doua dupa sectorul IT, a declarat, vineri, Aurica Sereny, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APRM).

Acesta a spus că al treilea element important îl reprezintă ponderea capitalului autohton în sectorul mobilei, de 52%, iar în ceea ce privește prețul pe tonă la export, acesta este mult mai mare decât prețul pe tonă la import.

Aurica Sereny a precizat că sectorul mobilei a performat în pofida faptului că prețul materiei prime a crescut, iar salariul minim pe economie a fost majorat.

De asemenea, Adriana Petcu, secretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, s-a declarat optimistă în ceea ce privește performanțele sectorului în viitor.

"Când am preluat eu funcția de ministru al Apelor și Pădurilor una dintre primele întâlniri a fost și cu reprezentanți din industria mobilei. În cadrul acestor întâlniri am aflat că industria mobilei din România este una cu totul specială, dar care se confruntă cu numeroase probleme. Chiar și în aceste condiții, în ciuda unei crize a lemnului în 2016, ați reușit să încheiați anul cu creșteri pe majoritatea planurilor. Conform cifrelor oficiale producția industrială a crescut cu 6,7%, exporturile cu 7,3%, consumul intern cu 13,4%, iar numărul angajaților din industrie s-a majorat cu aproape 4%. (...) M-am gândit că dacă ați performat în asemenea condiții grele, într-un climat favorabil, cu autorități care vă sunt alături și vă susțin, cu siguranță veți excela", a spus Adriana Petcu.

Asociația Producătorilor de Mobilă din România a organizat, vineri, conferința "Cum încurajează statul român competitivitatea unui sector performant?", eveniment care marchează 25 de ani de existență a Asociației Producătorilor de Mobilă din România, dar și pentru a analiza situația în care se află industria de mobilă și a căuta măsuri de susținere a acestui sector economic.

Sursa: Agerpress