Bancherii apreciaza ca dobanzile la credite nu vor scadea in acest an

Data publicarii: 05-01-2007
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu intrevede nici o schimbare majora pe piata creditelor in acest an, aflam din Gardianul. "In afara regulamentului pe care l-am propus, privind eliminarea avansului pentru creditele pentru persoane fizice, nu preconizam nici o schimbare importanta", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Acesta a adaugat ca integrarea in Uniunea Europeana (UE) nu va influenta cu nimic sistemul bancar din Romania.

"Aderarea intregii tari la UE a avut loc la 1 ianuarie 2007. In schimb, BNR si toate bancile comerciale din Romania au inceput procesul de integrare inca din 2004, iar acum acest proces tocmai s-a finalizat. Bancile sunt de mult integrate, au aplicat deja regulile europene. Din punct de vedere al actelor normative din sistemul bancar, aderarea nu va aduce nici o modificare", sustine Adrian Vasilescu.

De aceeasi parere este si directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau, care considera ca in acest an costurile creditelor nu se vor ameliora, ci vor ramane aceleasi ca si in anul trecut. "Probabil ca spre sfarsitul anului va exista o mica tendinta de scadere a costurilor bancare. Aceasta va interveni, insa, nu din cauza aderarii la UE, ci din cauza concurentei si, probabil a unei imbunatatiri a calitatii vietii din Romania", ne-a declarat Ionut Patrahau.

Pe de alta parte, secretarul general al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Negrea, considera ca pana la sfarsitul acestui an, bancile vor micsora, totusi, dobanzile la credite. "O banca isi ia banii din comisioane, nu din rata dobanzii. Cand vom avea costuri mai mici, implicit, vom avea si mai multi clienti. Investitorii straini care vor veni in Romania si un mic ajutor venit din partea BNR vor determina bancile autohtone sa opereze mult mai ieftin", este de parere Radu Negrea.

Norma 20 a BNR este pe cale de disparitie

Luna trecuta, BNR a propus dezbaterii publice un regulament prin care solicita eliminarea avansului pentru creditele acordate persoanelor fizice. In cazul in care regulamentul va fi acceptat de catre bancile comerciale, acesta va intra in vigoare in primavara, ne-a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. El a adaugat ca in situatia in care se va aproba regulamentul, Norma 10/2005 si Norma 20/2006 privind restrictiile la creditare vor fi abrogate. Prin eliminarea celor doua norme, aspirantii la credite nu vor avea avantaje concrete, intrucat noul regulament va mentine anumite restrictii privind creditarea. "Gradul de indatorare lunara de 40% a fiecarui client va ramane si dupa abrogarea celor doua norme", a precizat Adrian Vasilescu. Potrivit declaratiilor sale, cei care vor beneficia de noul regulament vor fi tinerii, care "nici daca isi iau doua-trei job-uri nu pot strange bani pentru a plati un avans de 35% pentru un credit imobiliar".

Bancile straine nu mai au loc pe piata romaneasca

Chiar daca BNR anticipeaza ca, incepand cu acest an, foarte multe banci straine vor veni in Romania, reprezentantii bancilor comerciale nu se tem de acestea. "Bancile straine nu au unde sa mai vina, deoarece piata bancara din Romania este deja saturata", este de parere Ionut Patrahau. "Nu au cum sa mai intre in Romania. Eventual isi vor deschide un birou- doua in Bucuresti, lucru care nu va influenta bancile romanesti cu absolut nimic. Bancile straine nu vor instala concurenta in sistemul banacar", crede Patrahau.

Singura posibilitate ca bancile din UE sa patrunda pe piata autohtona este achizitia unei banci romanesti. "Problema strainilor este ca nu mai au ce banca sa cumpere la noi, pentru ca nici macar CEC nu mai este de vanzare", a afirmat Ionut Patrahau.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: