Clientii bancilor vor primi un cod care spune cat de bun platnic este fiecare

Data publicarii: 05-01-2007
cod pt. bun platnicFiecare client al unei banci va primi un cod, a carui accesare va spune institutiilor de credit cat de bun platnic este persoana respectiva. Metodologia de evaluare (sistemul de scoring) a clientului urmeaza sa fie stabilita de Biroul de Credit in acest an. "Este foarte posibil ca incepand din acest an, sistemul de scoring sa fie construit, iar in 2008 sa inceapa sa functioneze", a declarat ieri, pentru Gandul, directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure. Fiecare roman care este client al unei institutii bancare va primi un cod unic, format din 3 sau 4 cifre.

Cu alte cuvinte, aproape oricine se va trezi cu acest cod, a carui accesare va spune bancilor in orice moment cat de bun sau rau platnic este. Practic, in momentul in care ai pasit pe poarta unei banci, pentru a solicita un credit, vei avea de trecut examenul de cod. Acesta va contribui in mod decisiv la stabilirea ratingului solicitantului de credit, in functie de care i se va aproba sau nu cererea.

"Acest cod se va atasa fiecarui debitor si, pe baza comportamentului de plata al acestuia, se va putea reprezenta o predictie a comportamentului sau viitor", a mai afirmat Epure. "Avantajul unui asemenea sistem este ca, daca fiecare banca mai mare are un sistem de scoring propriu, al nostru va fi unul centralizat, adica unul mai cuprinzator. Aceasta pentru ca o banca se poate uita numai in evidentele proprii la datele personale ale unui potential client, pe cand Biroul de Credit verifica informatii provenite din mai multe surse", spun si alti oficiali ai Biroului de Credit.

E drept, codul clientului va cuprinde si referintele pozitive legate de clienti, chiar daca, in acest moment, bancile care raporteaza informatiile pozitive sunt inca putine (doar 7 din totalul de 39). Avantajul obtinerii de informatii si despre cei care au credite, dar sunt la zi cu plata ratelor, este urias. "Dupa implementarea sistemului de scoring, sistemul bancar va avea date extrem de exacte despre cel care solicita un imprumut, iar acesta ar putea primi un credit in conditii mai bune decat restul clientilor", mai spun reprezentantii Biroului de Credit.

In ce priveste modificarile din acest an, incepand de luna viitoare, bancile nu vor mai raporta restantele mai mici de 10 lei, dupa ce mii de romani au fost impiedicati sa se imprumute din cauza unor datorii reziduale de care nu stiau, in valoare de cate un leu. "Confirm afirmatia presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor, domnul Ghetea, anume ca, incepand din luna februarie, bancile actionare vor raporta doar restantele mai mari de 100.000 de lei vechi, adica 10 lei noi", a spus Epure.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: