Michael Allardin: ''Numai in 2006, romanii au cheltuit sase milioane de euro pe jocuri''

Data publicarii: 05-01-2007
Francezul Michael Allardin este omul care importa jocuri originale pentru sute de mii de gameri romani. Spune ca prima lui grija cand a fost numit director general al celui mai mare importator de profil din tara, Best Distribution, a fost reducerea preturilor. A incercat astfel sa lupte cu pirateria. A si reusit intr-o anumita masura. Cel mai de succes joc de a carui comercializare este responsabil a devenit World of Warcraft. Acesta este si primul joc original care s-a vandut in mai mult de 10.000 de exemplare intr-un singur an in Romania.

EVZ: Care este valoarea pietei de jocuri din Romania?

Michael Allardin: Consumatorii romani au cheltuit in 2006 aproape sase milioane de euro pe jocuri. Este o piata mica fata de cea din Anglia sau Franta, dar este una in crestere. In 2007, valoarea pietei va fi cu 30% mai mare.

Ce jocuri prefera romanii?

World of Warcraft este preferatul romanilor in 2006. Este primul joc care s-a vandut in 10.000 de exemplare originale intr-un singur an in Romania. Dintre jocurile originale vandute in Romania, aproximativ 60% sunt pentru PC, 20% pentru Play Station 2 si restul pentru consola Play Station Portable.

Conform acestui top, romanilor le plac foarte mult masinile, fotbalul si fetele frumoase, precum Lara Croft, personajul principal din Tomb Raider. Daca pentru PC cel mai vandut joc este World of Warcraft, pentru PS2 a fost Need for Speed Carbon, si pentru PSP, Grand Theft Auto Liberty City Stories. In anii trecuti, liderul absolut al topului a fost Sims.

Daca ne uitam si la faptul ca FIFA 2007 apare pe primele poztii si la PC, si la console, ajungem la concluzia ca topul de anul acesta este monopolizat de doua firme, Vivendi si Electronic Arts. In fiecare an apar trei jocuri: FIFA, Need for Speed si Sims.

Asemanari si deosebiri intre consumatori

De cand sunteti director al Best Distribution?

De aproximativ un an. In ianuarie sau februarie se face un an. Am fost numit director la patru sau cinci luni dupa ce Best a fost preluat de RTC.

Cum se aseamana aceste preferinte cu cele ale francezilor?

Si francezii gandesc aproximativ la fel in materie de jocuri. O tendinta foarte actuala este uniformizarea gusturilor la nivel european. In Franta sunt populare si jocurile de rugby, si cele de ciclism. Sunt niste prostii, dar sunt apreciate de populatia locala.

De ce nu sunt populare consolele in Romania?

Jocurile pentru PC sunt considerate a fi mai bune decat cele pe console. Este adevarat, insa din ce in ce mai putin. Pe de alta parte, o consola este o investitie destul de mare, 200-300 de euro. Iar pirateria pe consola este mult mai mica. E un segment in crestere.

Pirateria ramane o problema

Cat de mare este pirateria?

Acum, aceasta se situeaza la 90% din piata, dar este in scadere de la 99% acum doi ani. Despre piraterie pot sa spun ca, daca aceasta scade cu 1%, atunci piata jocurilor se dubleaza. Autoritatile fac foarte mult in acest sens. La fel si importatorii si distribuitorii care au scazut foarte mult preturile in ultimii ani. Puteam sa ramanem cu niste preturi foarte mari si sa dominam piata, dar am ales o alta cale.

Prima decizie pe care am luat-o a fost sa scad preturile jocurilor, renuntand la marjele noastre foarte mari de profit. Un pret mai bun inseamna mai multi consumatori. Oricum, ai mai multe sanse sa castigi la loto decat sa fii prins pentru piraterie. Totusi, va scadea si mai mult cand producatorii vor face ce trebuie. Spre exemplu, World of Warcraft poti sa-l piratezi, dar nu mai are niciun farmec.

Competitia face bine

Credeti ca integrarea va fi un factor care va determina aplicarea mai drastica a legilor?

Nu pot sa vorbesc prea mult despre aplicarea legilor in Romania. Insa integrarea va avea un efect benefic asupra pietei jocurilor. Daca ne uitam la console doar, vedem ca pretul acestora va scadea cu 25% pentru ca vor disparea taxele vamale la import.

La 300 de euro pretul de acum, o scadere de 75 de euro se simte. Jocurile de PC si de PS2 s-ar putea ieftini insa la fel de bine, anumiti producatori s-ar putea sa creasca pretul jocurilor care acum sunt mai ieftine aici decat in Vest. Motivatia lor ar putea fi evitarea traficului transfrontalier de jocuri in interiorul Uniunii Europene.

Ce cota de piata aveti?

Avem cam 60%-65%.

La un moment dat aveati 80%, de ce ati scazut?

Este bine sa domini piata, dar decat sa ajungi la o pozitie de monopol, mai bine te impusti in picior. Vorbesc serios. Daca vin toti publisherii la tine, nu poti sa-i multumesti pe toti, sa distribui toate jocurile la fel de eficient. Atunci o sa te trezesti cu stocuri foarte mari si, practic, pierzi cifra de afaceri. Preferam sa avem 50% intr-o piata pe care se comercializeaza cantitati foarte mari, decat 100% dintr-o piata cu volume mici.

Expat

Experienta romaneasca

Cum muncesc romanii?

Este o gluma pe care o spunem noi, expatii: daca poti sa conduci o echipa de romani, poti sa conduci o echipa oriunde in lume. Romanii au o capacitate extraordinara de a munci, de a se mobiliza. Daca ii explici unui roman ca trebuie sa stea peste program pentru a atinge un obiectiv, va intelege.

Daca incerci sa-i spui unui francez sa stea peste program intr-o vineri, luni vei avea o greva. Cand am ajuns in Romania am fost mancat de viu. Daca impuneam o regula, dupa jumatate de ora se gasea o metoda pentru a o ocoli. Primele luni am fost mancat, dar asa sunt regulile jocului.

De ce ati venit in Romania?

Trebuie sa spun in primul rand ca imi place foarte mult aici. Venirea mea aici i-o datorez tatalui meu. Voiam oricum sa lucrez in strainatate, in estul Europei. Am avut de ales intre Romania si Bulgaria. Insa cand am vazut cum se scrie in bulgareste am ales Romania.

Am venit in 1994, am facut practica in Zalau. Atunci existau probleme cu apa si cu lumina. Toti prietenii mei erau la Miami, la Londra si eu le spuneam ca sunt la Zalau si ca nu pot sa fac dus zilnic si ca lucrez intr-un SRL care facea import-export. Dar au fost cei mai frumosi ani pentru mine.

Este integrarea un pericol sau o oportunitate pentru Best Distribution?

Concurenta mai mare ne va face sa fim mai buni. Este cu adevarat un pericol sa devii mai bun? Daca noi pierdem cota de piata inseamna ca nu am fost destul de buni sa o pastram. Daca vom avea mai multa competitie va fi mult mai bine.

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: