Oficialii europeni sustin ca economia circulara creeaza beneficii pentru consumatori si mediul de afaceri

Data publicarii: 28-09-2017 | Economie

Trimisul special al AGERPRES, Constantin Balaban, transmite: Modelul economiei circulare genereaza profituri mai mari pentru companii decat actualul model de business si de aceea este sustinut de mediul de afaceri, a declarat, joi, vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil cu ocuparea fortei de munca, crestere economica, investitii si competitivitate, Jyrki Katainen.

Potrivit vicepreședintelui CE, atât companiile cât și consumatorii sunt interesați de oportunitățile oferite de economia circulară, iar Comisia Europeană poate crea o nouă piață dacă adoptă un cadru de reglementare adecvat. "Economia circulară funcționează atâta timp cât generează profit. De acea nu putem adopta reglementări care să afecteze mediul de afaceri", a precizat Jyrki Katainen, la un seminar privind economia circulară și ecodesign organizat de Comisia Europeană.

Oficialul european s-a referit și la designul ecologic, care împreună cu etichetarea energetică, creează o situație de tip "win win" atât pentru consumatori, care pot face alegeri în cunoștință de cauză, cât și oportunități pentru mediul de afaceri. Potrivit estimărilor Comisiei, o gospodărie poate economisi anual aproximativ 500 de euro, grație etichetării energetice și ecodesignului. Cu toate acestea, ecodesignul este unul din domeniile în care politicile UE sunt greșit înțelese, fiind percepute ca o încercare a Bruxelles-ului de a reglementa modul în care trebuie utilizate echipamentele electrocasnice.

La rândul său, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karemu Vella, a vorbit și el despre beneficiile pe care economia circulară le aduce pentru companii și consumatori.

Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană, companiile europene ar putea realiza economii cuprinse între 235 și 260 miliarde de euro de pe urma implementării unor măsuri de creștere a eficienței energetice. În ceea ce îi privește pe cetățeni, trecerea la modelul economiei circulare va duce la crearea unor locuri de muncă ecologice, cu beneficii pentru comunitățile locale. Un alt avantaj al economiei circulare este că oferă consumatorilor produse mai bune și care vor avea o durata de funcționare mai mare.

"Atunci când reinventăm modelul nostru de business ne ajutăm cetățenii, creăm o nouă generație de companii, producem produse curate care pot fi exportate la nivel global", a subliniat Karemu Vella.

La începutul acestui an, un Raport al Comisiei Europene (CE) arăta faptul că eficiența resurselor din România este scăzută, economia circulară subdezvoltată, în timp ce nivelurile de reciclare și compostare se află mult sub media europeană. Potrivit raportului, România are niveluri de reciclare și compostare foarte scăzute, respectiv 16%, față de media europeană de 44%, precum și rate ridicate de depozitare a deșeurilor.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România are de îndeplinit, până în 2020, conform directivelor europene, următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare și reciclare din masa totală a cantităților de deșeuri (hârtie, metal, plastic și sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităților de deșeuri ne-periculoase provenite din activități de construcție și demolări, 60% valorificare a deșeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piața națională.

De asemenea, țara va trebui să atingă, anual, o cantitate colectată de deșeuri electronice de 4 kg/locuitor și să colecteze separat bio-deșeurile în vederea compostării și fermentării acestora.

Sursa: Agerpress