Normele de comercializare a carnii au intrat in vigoare, dar nu se aplica

Data publicarii: 06-01-2007
nishte porciNormele de comercializare a carnii, care au intrat in vigoare la 1 ianuarie, sunt neclare pentru reprezentantii din sectorul carnii, iar Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu a adus lamuriri suplimentare, a declarat, Sorin Minea. "Nu a inteles nimeni cum sa fie dungile sau de ce sa avem stampila ovala. Am solicitat precizari Autoritatii Veterinare, dar nu am primit inca niciun raspuns", a declarat, vineri, presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Potrivit unui ordin emis de Autoritatea Veterinara, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, marca de sanatate pentru carnea proaspata trebuie sa poarte o cruce in diagonala, constituita din doua linii drepte care se intersecteaza la centrul stampilei, iar informatia trebuie sa ramana vizibila.

Ordinul emis de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor(ANSVSA) transpune in legislatia nationala normele europene referitoare la sanatatea animala, care reglementeaza toate etapele de productie, procesare si distributie pe teritoriul Comisiei Europene.

De la 1 ianuarie 2007, pentru unitatile care corespund standardelor europene si care pot face schimburi intracomunitare, produsele de origine animala trebuie sa fie marcate cu o marca de identificare ovala. De asemenea, exista unitati aflate in perioada de tranzitie pana la 31 decembrie 2009, care pot comercializa doar pe piata nationala, ale caror produse sunt identificate cu marca ovala.

Exista si varianta in care unitatile corespund tehnologic normelelor europene, insa nu au voie sa exporte deoarece produsele nu respecta cerintele europene. Este cazul unitatilor procesatoare de carne de porc pentru care exista interdictia de a exporta, din cauza vaccinarii porcilor impotriva pestei porcine. In acest caz, produsele se pot vinde doar pe piata interna, marca de identificare fiind ovala.

In clasificare propusa de Autoritatea Veterinara, unitatile care produc produse de origine animala, dar care vand cu amanuntul, nu au nevoie de marca de identificare. Nu in ultimul rand, vor exista micii producatori care vor vinde doar pe piata locala, productia primara din sectorul laptelui, carnii de pasare, de vanat sau peste, oua si miere, fara marca de identificare.

Doar 301 unitati din cele 805 existente in Romania au voie sa exporte produse alimentare dupa 1 ianuarie 2007, cele mai multe, respectiv 172 de unitati provenind din sectorul de procesare carne rosie. Dintre unitatile care au voie sa exporte fac parte 36 de unitati din sectorul procesare carne de pasare, un numar de 73 de unitati de procesare lapte, respectiv 20 de unitati de procesare peste.

Pentru 246 de unitati din sectorul carne si 141 din sectorul lapte s-a acordat o perioada de tranzitie, pana la 31 decembrie 2009, in care sa se realizeze modernizarile necesare.

In prezent, in Romania functioneaza 805 unitati din industria alimentara, din care 395 in sectorul procesare carne rosie si 53 procesare carne de pasare. Diferenta consta in 329 de unitati de procesare lapte si 28 din sectorul procesare peste.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: