Sosele radioactive: Zeci de kilometri de drumuri sunt construite si reconditionate cu minereuri de uraniu

Data publicarii: 06-01-2007
In judetul Tulcea se construieste o retea de drumuri din piatra provenind de la o mina abandonata de uraniu, cu un grad crescut de radioactivitate. Riscul ca persoanele care intra in contact cu minereul extras, constructorii drumului, dar si cei care circula pe acesta sa se imbolnaveasca de diferite forme de cancer este extrem de ridicat. Nivelul de radioactivitate al minei este de 2,5 ori mai mare decat cel normal. Cu toate acestea, autoritatile de control in domeniul radiatiilor nucleare, dar si oficialitatile locale nu se sinchisesc sa intervina.

O mina de uraniu din judetul Tulcea, abandonata dupa caderea comunismului, a devenit sursa de materie prima pentru constructorii de drumuri publice. Piatra extrasa din cariera de la Dealu Consul, de langa comuna Izvoarele, este folosita la construirea fundatiei unei retele de drumuri judetene. Conform specialistilor, expunerea prelungita a organismului uman la structura de piatra extrasa din cariera fostei mine de uraniu este extrem de nociva, iar persoanele care intra in contact cu minereul extras risca sa se imbolnaveasca si sa fie afectate de diferite forme ale cancerului.

Desigur, acestea nu se manifesta imediat, efectele aparand in timp. Pericolul este cauzat de radioactivitatea extrem de ridicata. Practic, nivelul de radiatii este de 2,5 ori mai mare decat cel admis. Un nivel care nu este mortal dar care duce la aparitia diferitelor boli, in special cancer. O boala care de cele mai multe ori se soldeaza cu deces.

Cu toate acestea, autoritatile de control in domeniul radiatiilor nucleare, dar si oficialitatile locale uita sa intervina. Cei in pericol de a fi iradiati nu sunt numai locuitorii din zona, cateva mii, sau constructorii drumului in cauza, dar si cei care vor circula pe drumul respectiv.

Citeste tot articolul in Ziua

Ultimele stiri pe BankNews.ro: