Romania, mult sub nivelul de dezvoltare al statelor care au aderat in 2004

Data publicarii: 06-01-2007
Romania si Bulgaria anului 2007 sunt cu mult sub nivelul de dezvoltare al celor opt state foste comuniste la momentul aderarii la UE, in 2004, atat din punct de vedere economic, cat si in plan politic, se arata intr-o analiza realizata de "The Economist". Spre exemplu, la nivel de produs intern brut pe cap de locuitor, avem ceva mai putin de jumatate din cea mai slab cotata integrata in 2004. Inflatia si deficitele de cont curent sunt si ele mult mai adanci decat ale celor mai grabiti spre laptele si mierea din UE. Intr-un cuvant, am trecut pragul comunitatii mai mult pentru ca aceasta ne-a vrut decat prin prisma performantelor.

Desi cresterea economica in Romania si Bulgaria este puternica, cele doua tari difera, din multe puncte de vedere, de predecesorii lor, arata articolul citat de Mediafax. Daca in anul 2005, produsul intern brut pe cap de locuitor s-a plasat la 4.490 de dolari in Romania si la 3.480 de dolari in Bulgaria, media inregistrata la nivelul celor opt state care au aderat la blocul european in 2004 era de 9.240 dolari, in timp ce media extinsa la nivelul intregii Uniuni era de 29.330 dolari.

Cei mai noi membri ai Uniunii Europene sunt in urma si in alte privinte, infrastructura de transport si serviciile publice fiind mai putin dezvoltate decat in cazul celorlalte state est-europene, fenomenul coruptiei este mai larg raspandit, iar cultura politica este mai putin matura.

Desi cele doua state se aseamana prin prestatia institutiilor publice si gradul de saracie, Romania si Bulgaria difera sub alte aspecte, precum suprafata, istorie, structura politica si economica.

Presiunile ne-au mai urnit din loc

Aderarea la Uniunea Europeana a creat presiuni intense asupra Romaniei si Bulgariei in vederea respectarii criteriilor impuse de autoritatile de la Bruxelles, pe care niciuna din cele doua tari nu le indeplineste integral la momentul actual. Cea mai mare problema se refera la lipsa unui sistem juridic adecvat. In Romania, aceasta problema ia forma coruptiei, iar in Bulgaria, a crimei organizate. In acest sens, Romania a facut mai multe progrese decat statul vecin.

Un studiu recent realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) arata ca Bulgaria are capacitatea de a promova mai eficient oportunitatile de investitii, dar Romania are merite mai mari pentru masurile de combatere a coruptiei si integritatea afacerilor. Mai multi oficiali si politicieni romani importanti si-au pierdut pozitiile si chiar libertatea. Investigatia desfasurata in cazul fostului premier roman Adrian Nastase contrasteaza cu imunitatea de care se bucura inca clasa politica din Bulgaria.

Managerii cu experienta din ambele state comenteaza ca romanii sunt mai individualisti decat bulgarii.

"In Romania, problema este munca in echipa. In Bulgaia, problema este luarea unei initiative", a spus unul dintre acestia. Nu degeaba se spune faptul ca Romania este o tara de generali care nu au suficienti soldati pe care ar dori sa-i conduca.

Citeste tot articolul in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: