Bloomberg: Londra pierde 30.000 de slujbe deoarece clientii muta active de 1.800 de miliarde de euro dupa Brexit

Data publicarii: 01-10-2017 | Economie

Marile banci de investitii cu sedii europene la Londra isi accelereaza planurile de creare a unor noi huburi de tranzactionare in Europa, in vederea pregatirii Brexitului, in pofida angajamentului Marii Britanii de a asigura o perioada de tranzitie de doi ani dupa martie 2019, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Londra ar putea pierde 10.000 de locuri de muncă în domeniu bancar și 20.000 de poziții în serviciile financiare deoarece clienții vor muta active de 1.800 de miliarde de euro (2.100 de miliarde de dolari) din Marea Britanie după Brexit, conform calculelor realizate de think tank-ul Bruegel.

Premierul Theresa May a afirmat săptămâna trecută că dorește o perioadă de tranziție de doi ani în procesul de ieșire din blocul comunitar, perioadă în care imigranții comunitari vor putea să rămână și să muncească în Marea Britanie, însă va exista un sistem de înregistrare a lor ca etapă premergătoare a unui nou regim privind imigrația.

Firmele globale de servicii financiare, care au mii de angajați în Marea Britanie și sedii restrânse în Europa, nu pot fi sigure că cererea premierului Theresa May privind perioada de tranziție va avea ca rezultat un acord obligatoriu cu Uniunea Europeană, susțin sursele.

Așteptarea în vederea încheierii unui acord ar putea fi costisitoare deoarece ar lua cel puțin 18 luni înființarea unei subsidiare cu licență completă în interiorul UE, apreciază sursele.

O serie de bănci au solicitat autorităților de reglementare din UE permisiunea înființării de subsidiare și au semnat contracte de leasing pentru noi sedii și în curând vor începe relocarea angajaților din Londra.

Cel mai recent caz este cel al băncii americane de investiții Bank of America Corp care își definitivează aranjamentele în perspectiva Brexit-ului. Banca negociază închirierea unui sediul în centrul Parisului, unde va muta inițial 300 de traderi, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

O altă mare bancă americană de investiții, JPMorgan Chase, a ales Varșovia pentru a găzdui un nou centru global de operațiuni, unde va angaja în următorii trei ani peste 3.000 de persoane.

Chiar dacă Theresa May obține o perioadă de tranziție de doi ani, acordul ar fi nefolositor dacă până atunci cele două părți nu ajung la o înțelegere privind un acord de liber schimb, susțin sursele.

"Industria bancară nu poate aștepta la nesfârșit să obțină indicii clare privind viitorul. Oamenii încep să-și regândească opțiunile privind modul în care își pot servi mai bine clienții și își pot desfășura activitatea", a apreciat directorul general al băncii elvețiene UBS, Sergio Ermotti.

Ar fi fost de ajutor dacă premierul britanic începea să facă campanie pentru o perioadă de tranziție încă de la început, dar ținând cont că băncile au demarat deja planurile pentru împrejurări neprevăzute, apelul ei nu va schimba nimic. Este mult prea puțin și mult prea târziu, avertizează sursele.

Marile firme de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie, îngrijorate că ar putea pierde accesul la piața unică europeană după finalizarea Brexitului, iau în calcul mutarea unor operațiuni și angajați în alte centre financiare europene, cum ar fi Frankfurt, Paris, Berlin, Amsterdam și Luxemburg.

În acest timp, Polonia, Ungaria și Cehia se concentrează pe locurile de muncă din zona middle office a industriei financiare și pe serviciile tehnice, unde salariile nu sunt astronomice, dar sunt mult mai multe locuri de muncă.

Cum Londra se îndreaptă spre un exod al talentelor post-Brexit, tendința în Europa Centrală și de Est (CEE) este în sens opus. După ani de exod al creierelor spre Europa Occidentală, regiunea încă are multe de oferit.

În prezent, firmele financiare încep să mute în CEE operațiuni mai sofisticate, precum managementul riscurilor sau dezvoltare de produs, profitând de avantajele oferite de o mână de lucru calificată, spații de birouri și salarii mai ieftine decât în majoritatea Europei.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: