Ambasadorul Marii Britanii: Subventionarea energiei prin contracte pentru diferenta poate fi aplicata si in Romania, pentru reactoarele 3 si 4

Data publicarii: 05-10-2017 | Economie

Marea Britanie a aplicat un mecanism de sprijin pentru energia nucleara, numit contracte pentru diferenta, sistem care asigura investitorii ca-si vor recupera costurile, si care poate fi aplicat si in Romania la proiectul reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat, miercuri, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummel, cu ocazia unui summit pe tema energiei nucleare.

"Avem o experienta vasta, o istorie lunga de 60 de ani de energie nucleara, o industrie vivace, plina de talent. Au ajuns aici 20 de companii britanice in domeniul nuclear. Știm ca in Romania aveti planuri mari, ambitioase, la Cernavoda este o centrala nucleara de succes, exista intentia extinderii duratei de viata a reactorului 1, apoi proiectul reactoarelor 3 si 4 si cred ca in toate aceste domenii avem companii care pot ajuta in realizarea acestor ambitii", a spus diplomatul.

Marea Britanie a fost prima tara care a cerut si a primit de la Bruxelles aprobarea unui nou tip de schema de sprijin pentru industria nucleara, respectiv asa-numite contracte pentru diferenta, in baza carora statul asigura investitorilor diferenta dintre pretul din piata al energiei electrice si pragul la care investitorii isi recupereaza costurile.

Intrebat daca acest mecanism se poate aplica si in Romania, pentru proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, ambasadorul a raspuns afirmativ.

"Am gasit pentru proiectul centralei nucleare de la Hinkley Point (din Marea Britanie, primul pentru care se va aplica aceasta schema - n.r.) o metoda financiara, adica aceste contracte pentru diferenta, care sunt inovative si care speram sa poata ajuta in realizarea centralei si sunt sigur ca acest program poate fi aplicat si in alte tari, precum si in Romania", a precizat Brummel.

Oficialul a adaugat ca este nevoie de aceste ajutoare de stat intrucat investitiile in realizarea unei centrale nucleare sunt foarte mari, iar investitorii au nevoie de o asigurare ca isi vor recupera investitiile.

In urma cu un an, Daniela Lulache, CEO al Nuclearelectrica la acea vreme, a aratat ca proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda poate fi implementat cu ajutorul acestor contracte pentru diferenta.

"Guvernul a emis o scrisoare-suport, ca parte din acest intreg mecanism si care in principiu spune urmatoarele: Romania este constienta ca acest proiect se poate dezvolta doar cu implicarea si sprijinul statului roman, statul roman considera acest proiect un proiect strategic prioritar si descrie o serie de mecanisme de sprijin pe care sa le analizeze si sa le acorde pentru dezvoltarea proiectului. Parte din aceste mecanisme de sprijin sunt implementarea mecanismului contractelor pentru diferenta, o serie de facilitati fiscale eventual, garantii de stat pentru finantarea proiectului", preciza oficialul Nuclearelectrica.

Lulache a mai spus ca o parte dintre aceste mecanisme de sprijin reprezinta ajutoare de stat si vor trebui aprobate de catre Comisia Europeana.

"Evident, toate aceste mecanisme vor fi asigurate in anumite conditii. De exemplu, pentru implementarea mecanismului contractelor pentru diferenta, suntem constienti ca va trebui sa trecem printr-un proces de negociere si analiza cu Comisia Europeana si ca trebuie ca acest mecanism sa faca fata mai multor teste, inclusiv celor a ajutoarelor de stat. Și atunci, acordarea acestora este conditionata de parcurgerea cu succes a acestor etape", a adaugat Lulache.

Pe data de 9 noiembrie 2015, reprezentantii Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, constructia, operarea si dezafectarea unitatilor 3 si 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavoda.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: