Agentia Europeana a Medicamentului angajeaza masiv persoane cu contract temporar de munca

Data publicarii: 07-10-2017 | Economie

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a publicat o oferta pentru locuri de munca temporare, evaluata la 31,8 milioane de lire sterline, pentru angajati cu contract temporar de munca, pe fondul dificultatilor legate de relocarea fortata din Londra dupa Brexit, transmite Reuters.

Instituția are 890 de angajați și sediul central la Londra din anul 1995.

Pe lângă sutele de locuri de muncă bine plătite, EMA atrage anual aproximativ 36.000 de experți la reuniunile sale, o adevărată mană cerească pentru hoteluri. Și, mai important, Agenția care aprobă și monitorizează siguranța medicamentelor din Uniunea Europeană (UE) poate fi un magnet pentru viitoarele investiții în sectoarele farmaceutic și al biotehnologiei.

Deși EMA angajează în mod regulat persoane cu contract temporar de muncă, oferta de vineri este neobișnuit de mare și vine într-o perioadă de incertitudini pentru angajați, mulți dintre ei preferând mai degrabă să părăsească instituția decât să plece din Londra.

Director Guido Rasi a declarat, într-un interviu acordat Reuters, că activitatea esențială, de la aprobarea noilor medicamente la efectuarea verificărilor privind siguranța medicamentelor se va confrunta cu riscuri dacă politicienii aleg o nouă locație inadecvată.

Oferta de locuri de muncă anunțată de Agenția Europeană a Medicamentului vizează vorbitori de limbi străine, în domeniul administrativ, de reglementare, științific, expertiză legală, care să lucreze în actualul sediu al EMA din Londra.

Până în 30 septembrie, Comisia Europeană (CE) a evaluat diferitele oferte, pe baza unor criterii convenite anterior, precum acces la infrastructură și posibilitatea continuării activităților, înainte ca miniștri din cele 27 de stat membre UE să ia o decizie prin vot în luna noiembrie. Procedura de vot va fi una secretă, dar acest lucru nu exclude negocierile din culise, în presă apărând deja speculații că Franța a acceptat ca Frankfurt să obțină sediul EBA cu condiția ca noul sediul al EMA să fie la Lille.

''Estimarea se bazează în întregime pe informațiile trimise de statele membre. Agențiile au fost de asemenea consultate în acest proces'', se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Evaluarea Comisiei include rezumatele celor două seturi de oferte sub formă de grilă, însoțite de comentarii efective la fiecare criteriu.

În cazul României, Comisia Europeană a informat că oferta arată disponibilitatea curselor aeriene directe între București și 23 de capitale din UE, zboruri de legătură către restul capitalelor blocului comunitar și o frecvență de la două la 12 zboruri pe zi, plus transportul public către sediul propus ''în mai puțin de 16 minute''. În privința hotelurilor, în oferta capitalei României se menționează ''10.000 de camere existente de hotel, de la hoteluri exclusiviste la locuri de cazare de categorie medie''.

Agenția Europeană a Medicamentului a informat Comisia Europeană că orașul preferat de către angajații săi pentru noul sediu este Amsterdam, în urma planificatei mutări din Londra după Brexit, a anunțat recent site-ul Politico.

Un studiu realizat în rândul a 92% dintre salariații EMA a arătat că mai puțin de jumătate din personal ar fi dispus să se mute în nouă din orașele candidate. În opt dintre aceste orașe — pe care EMA nu le-a nominalizat — ar vrea să se mute sub 30% din angajații agenției. Nouă din zece angajați EMA ar prefera să demisioneze decât să se mute în orașe ca Varșovia, București sau Sofia.

Angajații EMA au indicat că sunt reticenți în a se muta în multe dintre cele 19 orașe propuse să găzduiască Agenția Europeană a Medicamentului.

Ediția europeană a Politico informează că cei 900 de angajați care au participat la studiu au indicat că orașul preferat pentru noul sediu este Amsterdam, iar EMA a informat Comisia Europeană că relocarea în orașul olandez ar duce la cele mai reduse pierderi de personal.

Alte orașe preferate de către angajații Agenției Europene pentru Medicamente sunt: Barcelona și Viena, urmate de Milano, Copenhaga, Atena și Dublin, susține Politico.

Menținerea personalului este esențială pentru menținerea serviciilor esențiale, apreciază conducerea EMA.

În cazul României, Guvernul de la București a anunțat, pe 21 iulie, că dosarul de candidatură pentru relocarea de la Londra la București a Agenției Europene pentru Medicamente a fost finalizat, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: