Consumul, unicul motor care sustine "miracolul" economic romanesc (EFE)

Data publicarii: 08-10-2017 | Economie

Romania a reusit, prin cresteri de salarii si reduceri de impozite, sa stimuleze consumul intern si cresterea economica, care in primul trimestru al acestui an a ajuns la 5,6%, cea mai ridicata rata din Uniunea Europeana, relateaza agentia EFE.

Totuși, acest "miracol" aparent, în una dintre cele mai sărace țări dintre cele 28 de state membre UE, a dat naștere unui scepticism în rândul experților, majoritatea acestora considerând-o nesustenabilă, scrie EFE.

Creșterea semnificativă a salariilor funcționarilor, de peste 20%, și a salariului minim, care în ultimii doi ani a ajuns la 310 euro, de la 220 euro, sunt principalii factori ai "boom-ului" economic românesc. La aceasta se adaugă faptul că Executivul social-democrat a redus Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru alimente de la 24% la 9% în iunie 2015, în timp ce cota generală de TVA a scăzut de la 24% la 20% în ianuarie 2016 și la 19% la începutul acestui an.

"Creșterea economică puternică se datorează avansului semnificativ al consumului, alimentat de creșterea salariilor și diminuarea impozitelor, dar aceasta va funcționa doar pe termen scurt", a declarat pentru EFE președintele Consiliul Fiscal, Ionuț Dumitru. "Cu siguranță, dacă avem o creștere a consumului fără sprijinul altui sector economic, atunci va crește deficitul comercial și cel al contului curent", a adăugat Dumitru.

Deficitul comercial al României s-a ridicat la 3,36 miliarde euro în primul trimestru din 2017, fiind cu 20,3% mai mare față de cel din perioada similară din 2016, și balanța contului curent a înregistrat un deficit de 690 milioane euro, de două ori mai mare comparativ cu primul trimestru al anului trecut.

Creșterea economică este corelată cu cea a deficitului public al României, care a crescut de la 1,8% la 3,2% de la finele anului trecut până la 31 martie 2017, conform Biroului European de Statistică.

Comisia Europeană, la rândul său, estimează că România va avea o creștere economică de 4,8% în 2017, în timp ce Guvernul de la București se așteaptă la 5,6%, ceea ce, dacă se va realiza, va duce la un PIB record de 183 miliarde euro la finele anului.

Aceste date macroeconomice încurajatoare au animat actualul guvern social-democrat să promită în continuare creșteri salariale pentru funcționari și pensionari, o strategie criticată drept populistă.

"Politicile salariale cu tentă populistă atrag consecințe grave asupra prețurilor bunurilor și competitivității", a explicat, pentru EFE, Lucian Croitoru, consilier de politică monetară la Banca Națională a României.

În 2015, peste 1,35 milioane dintre cei 4,6 milioane salariați ai țării lucrau în administrația publică.

Croitoru consideră că majorarea salarială a fost adoptată în detrimentul investiției publice, care a scăzut cu 60 % în bugetul pentru 2017. "Nu se poate forța ieșirea din categoria țărilor cu mână de lucru ieftină fără a îmbunătăți productivitatea", a subliniat Croitoru.

În anii trecuți, numeroase companii, precum Continental sau Renault, și-au mutat o parte din producție în România, datorită salariilor reduse, dar situația actuală au făcut ca multe dintre acestea să se gândească la plecare.

Conform Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii, o treime dintre companiile pe care le reprezintă și-a redus numărul de angajați ori s-au închis, începând din octombrie 2015, în special din cauza costurilor, dar și lipsei de personal, datorate, printre altele, emigrației.

Indicele șomajului a ajuns în august la 5,1% (circa 466.000 șomeri), un minim istoric, deși, potrivit lui Dumitru, aceste date nu reflectă întreaga realitate. "Sunt multe persoane care practică o agricultură de subzistență și care nu figurează ca șomeri, și multe altele care continuă să plece din țară", a spus el.

Se estimează că circa 85.000 români vor pleca din țară pe parcursul acestui an.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: