UPDATE Precizari Guvernul Republicii Moldova: Premierul nu a spus ca nu ar fi fost sau ca nu vor fi indeplinite cerintele stabilite cu UE pentru asistenta financiara

Data publicarii: 10-10-2017 | Economie

UPDATE ORA 18:44 Guvernul Moldovei precizeaza, referindu-se la o stire preluata de AGERPRES de la Agentia Reuters, ca premierul moldovean Pavel Filip este citat gresit, punctand ca seful Executivului de la Chisinau a admis doar ca asistenta macrofinanciara ar putea sa nu fie primita de Republica Moldova anul acesta, dar cu siguranta va fi alocata anul viitor, nefacand vreo referire cu privire la indeplinirea efectiva a conditiilor.

"Informațiile publicate și respectiv preluate de către agențiile de presă Reuters și AGERPRES sunt eronate, nu corespund celor spuse de prim-ministru. În cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, premierul Pavel Filip a admis doar că asistența macrofinanciară ar putea să nu fie primită de Republica Moldova anul acesta, dar cu siguranță va fi alocată țării noastre anul viitor, nefăcând vreo referire cu privire la îndeplinirea efectivă a condițiilor.  În niciun moment prim-ministrul nu a spus că nu ar fi fost sau nu vor fi îndeplinite de către Republica Moldova cerințele stabilite cu Uniunea Europeană pentru această asistență financiară. Mai mult, premierul Pavel Filip a subliniat că din punct de vedere instituțional nu există niciun fel de probleme", se spune într-un comunicat al Guvernului din Republica Moldova.

Conform sursei citate, șeful Executivului Republicii Moldova a menționat că la rectificarea bugetului pentru anul curent nu au fost prevăzuți banii din asistența macrofinanciară, deoarece acumulările la bugetul de stat au fost mai mari decât veniturile preconizate. Astfel, până acum, suma acumulărilor în bugetul de stat constituie peste 4 miliarde de lei, sumă superioară veniturilor acumulate anul trecut în aceeași perioadă.

"De asemenea, premierul a subliniat că toate proiectele investiționale planificate vor fi implementate în continuare", se subliniază în documentul citat.

Agenția Reuters a publicat pe 6 octombrie și, respectiv, 9 octombrie, două știri în care relata că premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat că Republica Moldova nu va primi anul acesta așteptata tranșă din acordul de 100 de milioane de euro (117 milioane de dolari) cu Uniunea Europeană (UE), deoarece nu a îndeplinit cerințele convenite în schimbul ajutorului financiar, stiri care au fost preluate și de AGERPRES.

Conform Reuters, în iunie, UE a acceptat să acorde împrumuturi de 60 de milioane de euro și granturi de 40 de milioane de euro în perioada 2017-2018 pentru a ajuta statul ex-sovietic să-și stabilizeze economia și să promoveze reforme.

''Nu vom primi bani în 2017, dar cu siguranță îi vom primi anul viitor'', le-a declarat Filip jurnaliștilor, explicând că Moldova trebuie să îndeplinească 30 de criterii pentru a debloca finanțarea.

* Premierul Republicii Moldova, încrezător că va fi obținută finanțarea de la UE în 2018

Republica Moldova va îndeplini toate condițiile impuse pentru a obține anul viitor finanțare în cadrul acordului de 100 de milioane de euro (117 milioane de dolari) cu Uniunea Europeană (UE), a afirmat luni premierul Pavel Filip, transmite Reuters.

În iunie, UE a acceptat să acorde împrumuturi de 60 de milioane de euro și granturi de 40 de milioane de euro în perioada 2017-2018 pentru a ajuta statul ex-sovietic să-și stabilizeze economia și să promoveze reforme.

''UE are în Chișinău un partener serios și suntem nerăbdători să obținem finanțarea UE în 2018 — suntem încrezători că toate condițiile vor fi îndeplinite. Ceea ce este important pentru noi și pentru cetățenii noștri este predictibilitatea, inclusiv din partea UE. Este important să nu vedem MFA (asistența macrofinanciară) captivă gâlcevilor politice de acasă sau din străinătate", a declarat Pavel Filip.

Săptămâna trecută, premierul Republicii Moldova preciza că țara nu va primi bani în 2017, dar cu siguranță îi va primi anul viitor, iar Moldova trebuie să îndeplinească 30 de criterii pentru a debloca finanțarea.

Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca urmare a deciziei Chișinăului de a modifica sistemul electoral, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, o inițiativă a Partidului Democrat aflat la putere, al premierului Pavel Filip, potrivit presei de peste Prut.

Ministrul de Finanțe, Octavian Armașu, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că în buget sunt prevăzute primirea a două tranșe în acest an. Oficialul și-a exprimat încrederea că, la începutul anului viitor, va fi eliberată o tranșă.

UE a informat că o precondiție de bază pentru asistența financiară este respectul pentru procesul democratic și statul de drept.

Economia Moldovei a înregistrat, anul trecut, o creștere de 4,1%, redresându-se după un declin de 0,4% în 2015, provocată parțial de criza din Rusia, care a afectat exporturile și a redus sumele de bani trimise de muncitorii moldoveni care lucrează acolo.

Banca Mondială și FMI se așteaptă la un avans al PIB-ului Moldovei de 4-4,5% în 2017.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: